Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. mars 2004 kl 23.10 Utsyn: I skuddlinjen

BBC i skuddlinjen

Ikke bare kom BBC kraftig i skuddlinjen gjennom Kelly-saken og Hutton-rapporten. Allerede før Irka-krigen fikk kringkastingsselskapet tungt skyts mot seg. BBCs utenriksredaktør John Simpson og hans reportasjeteam ble bombet av et amerikansk F-14-fly da de fulgte med en amerikansk-kurdisk konvoi i Nord-Irak.

Den dramatiske dokumentaren om den tragiske hendelsen ble nylig belønnet med prisen for årets beste tv-program i Storbritannia, samt de britiske utenrikskorrespondentenes pressepris for 2003.

Autentiske opptak
Tre kameramenn i BBC-teamet var til stede og filmet den tragiske hendelsen. 16 mennesker i konvoien ble drept rett foran øynene på dem.

I dokumentaren kommer også reporterne på stedet og familiene til dem som døde til orde. Utenriksredaktør John Simpson forteller:

- Sammen med reportasjeteamet fulgte jeg veien til Dibaga da en amerikansk-kurdisk konvoi dukket opp på siden av oss. Vi følte oss utrygge på den åpne landeveien, så vi takket ja til å kjøre sammen med dem. Vi engstet oss hele tiden for angrep fra irakiske tanks eller fra amerikanske fly som sirklet over hodet på oss. Vi regnet med at vi var trygge når vi kjørte i en amerikansk konvoi.

½ tonns bombe
Konvoien hadde stoppet ved et veikryss ute på en slette da en 500 kilos bombe ble sluppet i hodet på dem av et amerikansk F-14-fly.

Etter å ha overlevd luftangrepet, ga utenriksredaktør John Simpson seg ikke. Han ville vite sannheten om hva som var gått galt.

I tiden som fulgte, mottok aldri britene noen offisiell forklaring eller unnskyldning. I programmet reiser Simpson tilbake til åstedet og konstaterer: - Her står intet minnesmerke. Ikke en plakat. Ingen verdens ting.

I programmet dokumenteres hva som ble sagt på sambandet og ordregivningen mellom de amerikanske bakke- og luftstyrkene i ulykkesøyeblikket.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: "Panorama: In the Line of Fire"
Regi: Mike Robinson
Produksjon: BBC (2003)
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57