Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. september 1999 kl 21.15 Den tatoverte enken

Den tatoverte enken (t)


NRK1 søndag 19. september kl 21.15
Den tatoverte enken

Prisbelønnet film fra Molins hånd

\"Den tatoverte enken\" (Den tatuerade ankan\") er en TV-film med manus og regi av Lars Molin som vant Emmy-pris i 1998 for beste utenlandske film. Filmen innleder en nordisk dramapakke som NRK Drama presenterer i høst.
Ester (Mona Malm) er husmor, mor og bestemor. Så dør hennes levelystne tante. Dette blir opptakten til et mye mer spennende liv for Ester.
Få filmskapere var så genuint elsket som nå avdøde Lars Molin. Han var så fascinert av navnet Ester, at han brukte det på Mona Malm både i \"Tre karlekar\" og den prisbelønte \"Midvinterduell\".
Lars Molin hadde lenge tenkt på å skrive en rolle til Mona, og det ble til slutt \"enken\" Ester - en erfaren, varm og solidarisk kvinne som Mona Malm gestalter med stor innlevelse.
- Kvinner som er femti-seksti år i dag ser ikke ut som min mor gjorde når hun var i den alderen, da var hun \"tante\", sa Lars Molin ved lanseringen av filmen.
- Jeg har valgt å lage en film om dagens sekstiåringer og om eldre kvinners seksualitet, som er temmelig tabubelagt.

Mange \"Estere\" i livet
Mona Malm var veldig glad for at Lars Molin skapte \"enken\" spesielt for henne.
- Får man lov til å gjøre en sånn rolle føler man seg bra, og at Lars skrev den for meg, gjorde at jeg kjente meg verdsatt, sier hun og tilføyer at hun tror det finnes mange \"Estere\" i det virkelige liv.
- Hennes ekteskap er blitt ganske trist, men det har nok vært bra en gang. Ingen ser henne, hun føler seg utnyttet av sine barn som vil at hun skal passe barnebarna. Hun har skjemt bort dem. Så får hun plutselig en mulighet til å velge!

En nyvåknet interesse for menn
Ester velger å tenke på seg selv, kanskje for første gang i livet. Ektemannen Allan (Gösta Bredefeldt) og barna Joakim (Göran Forsmark) og Anette (Pia Johansson) blir svært overrasket. Og sjokkert. Plutselig merker de at Ester faktisk fylte en funksjon i deres tilværelse. Men det verste av alt er at hun er blitt mannfolkgal!
I tur og orden flørter hun med den syngende Egon Andersson (Ingvar Hirdwall), den berømte fiolinisten Erik Sandström (Sven Wollter), reklamemannen Leon Mark (Jan Malmsjö) og advokaten Per Gunnarsson (Erland Josephson).
Det bisarre er ikke den voldsomme flørtingen, men at hun sjekker opp mennene i begravelser!
Og mennene er ikke interessert i hennes fortid og hennes familiebånd - de vil ha henne og gir seg hen uten spørsmål. Slik får Ester det som hun vil - hele tiden.

Må man elske sine barn?
Ester kommer til et punkt hvor hun spør seg om man må elske sine barn og dyrke sine barnebarn. Hun trekker den konklusjon at hun aldri kommer til å akseptere familiens krav til henne igjen. Mannen skjønner ingenting av det som foregår. Sønnen bruker pengene sine på travhester og datteren forstår seg ikke på mammas frigjøring.
Lars Molin siterte en kvinne med disse linjene for å forklare budskapet i filmen:
\"Finner du deg i illesittende konfeksjon er det din egen feil\", sa hun. \"Om man ikke har råd til skreddersydd da?\" spurte jeg. \"Da syr man om konfeksjonen\", svarte hun.
NRK1 søndag kl. 21.15

Bilder (via Scanpix/Internett)
Ester (Mona Malm) er lei av å være husmor. Nå vil hun på mannfolkjakt! (Foto: SVT)
Leon Mark (Jan Malmsjö) er en av mennene Ester (Mona Malm) sjekker opp i begravelser. (Foto: SVT)

Svensk prisbelønnet film av Lars Molin
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56