Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 24. mai 2013 kl 22.55 Palme

Stor dokumentar om en stor mann


Den 28. februar 1986 ble Sveriges statsminister skutt på åpen gate i Stockholm. Mordet har siden den gang overskygget bildet av mennesket og politikeren Olof Palme. Dokumentaren om Palme har gått på kino, og nå får vi et gjensyn med den tredelte tv-versjonen.

De to regissørene, Kristina Lindström og Maud Nycander, viser bildet av overklassegutten som kom til å skape verdens mest likestilte land. Han var taktikeren som ble drevet av ideen om sosial rettferdighet. Den overbeviste demokraten som fikk USA til å hente hjem ambassadøren sin fra Stockholm. Han ble‘Palme’ for hele det svenske folket, en som alle hadde en mening om. Ingen annen svensk politiker ligner ham.

Begynnelsen
Første del av dokumentaren tar for seg årene fra Olof Palme ble født inn i en overklassefamilie i 1927 til han ble valgt til partileder for sosialdemokratene 42 år gammel. En studiereise til USA i 1947 førte til at han fikk et helt nytt syn på verden. Vel hjemme engasjerte han seg politisk i studentbevegelsen.

Politisk rakettkarriere
Olof Palme ble ansatt som sekretær hos Tage Erlander i 1953. Han giftet seg i 1956 og stod snart midt i aktuelle politiske kontroverser.

På 60-tallet ble han først statsråd, så kommunikasjonsminister og deretter utdanningsminister. I 1969 ble han valgt til partileder for Sveriges største parti, og dermed statsminister.

En markant periode i svensk politikk sto for døren.

27. mai starter serien "Palme - en pilegrims død" på NRK1. Det er en dramaserie basert på Leif GW Perssons prisbelønte trilogi om mordet på Olof Palme.

Sendt tidligere.

Svensk dokumentar fra 2012.
Regi: Kristina Lindström og Maud Nycander
Distribusjon: St. Paul film AB
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no , tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900