Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 20. juni 2013 kl 21.25 Europa - en reise gjennom det 20. århundret

1915 – Ypres


I 1914 ble krigen regnet som en enkel konflikt som kom til å være løst før jul. Men den utviklet seg til en type kamp man aldri før hadde opplevd.

Begge parter perfeksjonerte skyttergravskrigen etter hvert som store landområder i Flandern og Frankrike ble fylt opp med stadig voksende og mer avanserte våpen som giftgass og flammekastere. Den dag i dag kjører en lastebil rundt i Flandern hver eneste dag og samler opp gammel ammunisjon. Opp til 250 tonn pr. år!

Flere spor fra slagmarkene merkes fremdeles. Noen av de unge soldatene ble psykisk skadet av angst og granatsjokk. Det ble tolket som feighet, mange ble skutt på stedet, og deres barnebarn forsøker nå å få soldatene rehabilitert.

Om serien
Den bestselgende boken "Europa" av den nederlandske historikeren Geert Mak, er utgangspunktet for denne tv-serien på 35 episoder.

Mak tar oss med på en reise gjennom 1900-tallets Europa. Med tog, bil og båt ferdes han gjennom historien og over kontinentet fra århundreskiftets Wien, via Madrid, Volgograd, Berlin og Tjernobyl, til ruinene i Sarajevo. Programmene inneholder unikt dokumentarisk materiale og lar oss møte mennesker som på en eller annen måte er påvirket av de hendelsene som har preget det tjuende århundret. Vi er alle en del av Europa, men hver av oss har sin egen historie å fortelle.

Sendt tidligere.

Nederlandsk dokumentarserie, 2009
Originaltittel: In Europe
Produsent: NPO
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice