Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. august 2011 kl 19.30 Ut i naturen: Ulvens vesen

Det tvetydige dyret

Fotograf Arne Mortensen tar oss tett på den skandinaviske ulvens dagligliv. (Foto: Arne Mortensen)
Fotograf Arne Mortensen tar oss tett på den skandinaviske ulvens dagligliv. (Foto: Arne Mortensen)
Egentlig er jo ulven bare en vill bikkje, men den er også et opphøyet villmarkssymbol. Vi får aldri helt taket på ulven, og derfor pirrer den fantasien. Den er fryktløs, og den er feig. Den er elsket, og den er hatet. Fotografen Arne Mortensen har møtt ulven på dens egen hjemmebane, med et åpent sinn.

Arne Mortensen er den første i Skandinavia som systematisk har klart å filme ulvens naturlige familieliv over tid. Ved å gå forsiktig fram har han fått bilder av grenseskogenes ulver i fri utfoldelse.

Familieflokk
En ulveflokk er en familie - mor, far og unger. Men det kan være unger i forskjellig alder. Enkelte storesøsken velger å bli værende i flokken, framfor å flytte ut og finne seg en kjæreste. De jobber gjerne som barnevakt og hjelper de små valpene til en trygg oppvekst.

Selv om Arne Mortensen fikk erfare hvor unnvikende og forsiktige ulvene kan være, ble det også tydelig at de unge valpene ikke var spesielt smarte. Som unger flest kan de tulle og tøyse og glemme å se seg for. Ulven kan virke intelligent og utspekulert, men også temmelig tjukk i huet.

På sporet
Skal man bli godt kjent med ulven, kan det også være lurt å gi opp forsøket på å se den. Det kan være mye mer effektivt å følge spor. Ikke for å finne selve dyret, men for å finne ut hva dyret har gjort.

Programleder Trond Berg sverger til sporsnøens fortellinger. Ved å følge ulvesporet bakover, kan man lese seg fram til dyrets aktiviteter. Og man finner eksemplene på at det sky og forsiktige dyret også er en formidabel drapsmaskin. Rutinemessig kan ulven legge elg på flere hundre kilo i bakken. Sporet kan gi forestillinger både om ekstrem forsiktighet og formidable krefter.

En fri hund
Det er så mye med ulven som minner om hunden. Ikke så rart, for det var jo nettopp ulvevalper menneskene tok til seg i steinalderen, og som etter århundrer ble til det vi kaller hund.

Ulven logrer med halen, den er leken og utholdende, den er glad i fysisk kontakt. Men mens hunden alltid forblir avhengig og underdanig, ja nærmest en evig valp, må ulven klare seg på egen hånd. Den er kompetent, den er selvsikker og den er fri. I så måte er den så mye mer enn en hund.

Sendt tidligere

Egenproduksjon fra Naturredaksjonen
Programleder/producer: Trond Berg
Fotograf: Arne Mortensen
Redaktør: Terje Dale
presse@nrk.no
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900