Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 25. mai 2000 kl 20.00 Veterinærene i Afrika

Veterinærene i Afrika (t)


NRK1 torsdag 25. mai kl 20.00
Veterinærene i Afrika (4:8)

Kartlegger virus i Uganda

Både Trude og Steve kom mirakuløst lett fra bilveltet med Land Roveren, og de trenger bare et par sting for å lappes sammen igjen. Deretter flyr de videre til Uganda og Dronning Elizabeths nasjonalpark, der de slutter seg til andre dyrleger i kampen mot et farlig virus.

Heldigvis for Trude og Steve var de ikke langt unna et sykehus da de veltet med veterinærbilen i mørket. Land Roveren ble tauet inn og var ikke i stand til å kjøre flere mil på landeveien den dagen. De to kollegene blir imidlertid raskt klarert for å fortsette reisen, og ferden videre til Uganda går naturlig nok med fly!

De neste fem dagene skal de to kollegene arbeide i nasjonalparken i Entebee der det herjer virus blant de ville dyrene. Særlig løvene er rammet av epidemien. Dyrlegene mistenker at viruset stammer fra husdyr som katter og hunder som holder til i landsbyen, men kan ikke si noe for sikkert.

Dermed må de to Afrika-farerne i gang med å ta prøver av alle dyrene som oppholder seg i nærheten av landsbyen for å finne smittekilden. Men det viser seg at ville dyr ikke er enkle å fange og få tatt blodprøver av. Det krever både list, mot og utholdenhet, og byr på totalt annerledes jobbing enn Trude og Steve er vant med som landsbyveterinærer i England.

Om serien
Trude Mostue fra Ski var en av flere studenter som BBC fulgte gjennom det siste året på veterinærstudiet i Bristol i serien \"Veterinærene kommer\" (Vet\'s School). Serien ble en enorm suksess med 10-12 millioner seere hver uke, og Trude ble en av seernes absolutte yndlinger. Senere er det blitt flere serier, stadig med Trude i en sentral rolle.

Denne gangen har hun tatt turen til Afrika sammen med en annen av seriens aller mest populære skikkelser, Steve Leonard. I åtte episoder følger vi de to på feltarbeid blant neshorn, elefanter, løver og andre ville dyr.

I løpet av de tre månedene det tok å lage serien, tilbakela de tusenvis av kilometer med Landrover i stekende hete i Zimbabwe, Sør-Afrika, Botswana, Uganda og Kenya. Her arbeidet de sammen med kolleger i nasjonalparkenes veterinærteam og ble gang på gang kastet inn i uvante situasjoner. At arbeid med ville dyr krever helt spesielle egenskaper, fikk de erfare til fulle!

NRK1 torsdag kl 20.00

Bilde
1. Trude Mostue på veterinæroppdrag i Afrika.
2.Veterinærene Trude og Steve sammen med veterinærbilen som frakter dem rundt i Afrika.
3. Veterinærene behandler et vilt dyr. (Alle foto: BBC)

Dokumentarserie fra BBC
Originaltittel: Vets in the Wild
Produsent: Michael Massey
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18