Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 15. september 2001 kl 22.25 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Keikos vei til frihet

Keiko og friheten

Spekkhoggeren Keiko spilte hovedrollen i filmen
Spekkhoggeren Keiko spilte hovedrollen i filmen "Free Willy" og er verdens mest berømte hval. (Foto: Tom Ordway/Ocean Futures)
Foretrekker spekkhoggeren Keiko å leve i en avsperret bukt på Vestmannaeyjar framfor å pløye det store osean sammen med sine artsfrender? Keiko er identisk med spekkhoggeren som spilte hovedrollen i filmen ”Free Willy”. Derfor er den blitt verdens mest kjente hval og har sin egen, verdensomspennende venneforening (”Free Keiko Foundation”). I dokumentaren ”Keikos vei til frihet” følger et fransk filmteam Keikos velgjørere i forsøkene på å sette hvalen fri.

Spillefilmen ”Free Willy” tente et håp hos millioner av mennesker over hele verden om at det utrolige som hendte Willy, også skulle skje med Keiko. Vinteren 1999 lyktes Keikos venneforening å bringe hvalen fra den amerikanske delstaten Oregon og til Island, der alt var gjort i stand for den i en avsperret bukt på Vestmannaeyjar. Etter mer enn 20 år i fangenskap nærmet tiden seg for at den 23 år gamle Keiko skulle settes fri…

Første gjensyn
Dokumentaren ”Keikos vei til frihet” er laget i nært samarbeid med vitenskapsfolkene og hvalsekspertene som arbeider med å føre Keiko tilbake til sine artsfrender i havet. Den kjente havforskeren Jean-Michel Cousteau, sønn av J.-Y. Cousteau som oppfant dykkerklokken og lagde de første undervannsfilmene, står som produsent. Cousteau og hans team har filmet eksperimentet med å gi Keiko tilbake til havet, og bl.a. får vi være med på Keikos første gjensyn med ville spekkhoggere.

Det uforutsette
For å sette hvalen i stand til å leve i Nord-Atlanteren der den ble fanget, har Keiko gjennomgått et intensivt rehabiliteringsprogram. Men for hvert framskritt man har gjort i bestrebelsene med å føre Keiko tilbake dit, har det hele veien inntruffet uforutsette overraskelser og tilbakeslag.

Fransk dokumentar fra 2001
Originaltittel: KEIKO: The Gate to Freedom
Produsent: Jean-Michel Cousteau
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Spekkhoggeren Keiko spilte hovedrollen i filmen ”Free Willy” og er verdens mest berømte hval. (Foto: Tom Ordway/Ocean Futures)
2. Vil Keiko foretrekke livet i en avsperret bukt på Island framfor å være sammen med sine artsfrender ute i havet? (Foto: Tom Ordway/Ocean Futures)