Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. oktober 2008 kl 22.30 Bokprogrammet: Barndomsminner - fiksjon eller virkelighet?

Barndom – fiksjon og virkelighet

Bokprogrammet: Barndomsminner: Forfatter Karsten Alnæs (t.h.), programleder Hans Olav Brenner og Svenn Bagaasen (i midten) som er Alnæs’ barndomsvenn fra Hønefoss. (Foto: Jan Palmers, NRK)
Bokprogrammet: Barndomsminner: Forfatter Karsten Alnæs (t.h.), programleder Hans Olav Brenner og Svenn Bagaasen (i midten) som er Alnæs’ barndomsvenn fra Hønefoss. (Foto: Jan Palmers, NRK)
Fiksjonaliseringer knyttet til egen oppvekst løper parallelt med framveksten av romanen som sjanger (f.eks. hos Dickens), og det har aldri vært godt å si hvor det biografiske slutter og diktningen begynner. Svenske Åsa Linderborg, Karsten Alnæs og danske Knud Romer har skrevet hver sin bok om sin egen oppvekst. "Roman" står det på bokomslagene.

De tre er alle gjester hos Hans Olav Brenner i Bokprogrammet. Det er også den danske lektoren Poul Behrendt som for et par år siden utga "Dobbeltkontrakten". Boken handler om fiksjon og virkelighet – og om å skrive i to sjangre på en gang.

Full, men snill far
Åsa Linderborg fra Sverige har skrevet om sin oppvekst i et arbeiderklassemiljø i boken "Meg eier ingen". Moren reiste fra henne da hun var liten og gikk i barnehagen. Hun vokste opp alene med en alkoholisert, men snill, far. Boken har vakt stor oppmerksomhet i Sverige.

Autoritær og voldelig
Den norske forfatteren Karsten Alnæs har skrevet bok om sin oppvekst på Hønefoss, med en autoritær og voldelig far. I boken "Bakenfor alle farger" skildrer han en oppvekst som han selv mener ikke var så veldig uvanlig på slutten av 40-tallet i Norge. En oppvekst hvor mor og far ikke alltid var enige om oppdragelsen og hvor venneflokken var svært viktig.

Det mobbete barn som voksen
Danske Knud Romer har fått mye motgang etter sin suksessbok "Den som blunker er redd for døden". Det har vært harde debatter og diskusjoner om hva en forfatter kan tillate seg å skrive i forbindelse med sine egne barndomsminner. Tidligere venner har gått ut og sagt at det ikke var sånn det var. Knud Romer selv står fast på at han har skrevet en roman med utgangspunkt i den mobbingen han selv ble utsatt for under sin oppvekst.

Minner er subjektive. Kan de også være sanne? Og – må de nødvendigvis være det?

Egenprodusert litteraturmagasin fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no