Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 13. juni 1999 kl 19.20 Dans med meg!

Dans med meg! (ttv)

NRK2 søndag 13. juni kl 19.20
Dans med meg! (2:5)

Kroppspråket røper deg

Lyver du ofte? Eller hender det at du prøver å skjule hvordan du egentlig har det? En ting er hva du sier eller ikke sier med ord, men kroppsspråket røper deg sannsynligvis.
- Kroppen lyver aldri, sier Kjetil Bang- Hansen med utgangspunkt i sin erfaring som teaterinstruktør. Det er ikke alltid samsvar mellom hva ordene betyr og hva kroppen uttrykker, og det er denne spenningen som skaper ekte liv på en teaterscene.
Satt på spissen kan man si at kroppsspråket uttrykker de følelsene du har. Vi har vel alle opplevd at kroppen har røpet ting vi helst ville holde skjult for andre, om det nå er forelskelse, sinne eller uro. Dette kan komme til uttrykk gjennom rødming, skjelving eller flakkende blikk. Vi har alle både et bevisst og et ubevisst kroppsspråk. Livets lykkestunder har vel det til felles at det er øyeblikk hvor vi ikke er selvbevisste og lurer på hva de andre mener om oss, men der kroppen bare handler av seg selv.

Kontroll
Kontroll av kroppsspråket er viktig for Gro Smedsrud, som er politibetjent, og som ofte kommer opp i situasjoner der hun må beherske de følelsene hun egentlig har. - Det viktigste er å utstråle trygghet, sier hun, og det ser man ved at du har en avslappet holdning og at du tør å se folk i øynene.
Blikket er i det hele tatt viktig som kommunikasjonsform, og særlig for Bente Skansgård som er lam. Hun kan konstatere at hun allikevel har et kroppsspråk, fordi øynene og ansiktet er så uttrykksfulle deler av kroppen.

Dans
Dans er en form for ritualisert kroppsspråk, og kan fungere på flere plan. Vi møter en som danser afrikansk dans for å kunne gi uttrykk for livsglede, og to som er lidenskapelige tangodansere. - Tango er et vertikalt uttrykk for et horisontalt ønske, sier de og forteller om de ulike rollene kvinnen og mannen har i dansen og hvordan de kommuniserer med hverandre.
Jo Strømgren er en ung koreograf som har vakt stor oppmerksomhet i det siste. Han sier at han ofte synes det er mer interessant å se på kroppsspråket til folk enn å høre på hva de sier.
- En hvilken som helst gest kan bli til dans, hevder han. Vi får se flere eksempler på hva han mener med det.

NRK2 søndag kl 19.20
Tidligere sendt NRK1 13.9.98

Egenprodusert dokumentarserie om kommunikasjon mellom mennesker
Prosjektleder: Hanne Hoel
Manus og regi: Berte Hilmo
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

\0\0\0