Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 22. november 2001 kl 22.00 Bokbadet

Møte med kultforfatteren Erlend Loe

Erlend Loe forteller om
Erlend Loe forteller om "Fakta om Finland" hos Anne Grosvold i Bokbadet (NRK-foto: Ole Kaland)
Erlend Loes nye roman har fått blandede kritikker, men Loe forbeholder seg retten til å forandre seg som forfatter. Boka ”Fakta om Finland” er i høy grad improvisert. – Jeg har laget en karakter som frykter forandring mer enn noe annet, sier Erlend Loe.

Hovedpersonen i romanen får i oppdrag å lage en brosjyre om Finland, et land han vet svært lite om. Det gjelder også forfatteren som har måttet lese seg opp såpass at han lærte seg hva hovedpersonen ikke skulle vite.

– Hovedpersonen frykter å reise. Derfor vil han minst av alt reise til Finland for å undersøke noe, og pusler med tanken på Finland i sitt eget hode. Det går ikke så bra, forteller Loe.

Tittelen
Ideen til ”Fakta om Finland” kom nettopp gjennom tittelen. Erlend Loe begynner ofte der. Den er tørr, men samtidig fascinerende, ifølge forfatteren.

Loe mener denne boka handler mye om ensomhet, en slags udefinert lengsel etter noe trygt, et slags hjem som ikke finnes. Den navnløse hovedpersonen frykter ensomheten mer enn noe annet. Loe synes ellers ikke det er så viktig hva en bok handler om – det er mye viktigere hvordan den handler om det.

Ungdommens forfatter
Forfatteren Erlend Loe har fått kultstatus, og er på mange måter blitt den unge generasjonens talerør. Han er født i 1969 i Trondheim, og debuterte i 1993 med romanen ”Tatt av kvinnen”. Han gav ut flere barnebøker, før gjennombruddet kom i 1996 med romanen ”Naiv.Super”. Senere har han også skrevet flere filmmanus, blant annet til filmen ”Detektor”.

Egenprodusert litteraturprogram
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Hangen Gutu
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder:
1.Erlend Loe forteller om ”Fakta om Finland” hos Anne Grosvold i Bokbadet (NRK-foto: Ole Kaland)
2. Erlend Loe den unge generasjonens forfatter framfor noen (NRK-foto: Ole Kaland)