Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. mars 2001 kl 22.00 Dok22: Jeg var slavearbeider

Dok22: Jeg var slavearbeider (t)


NRK1 mandag 5. mars kl 22.00
Dok22: Jeg var slavearbeider

Utrettelig kamp for oppreisning

- Jeg vet ikke hva som vil skje på veien, og jeg vet virkelig ikke hvordan det vil ende, men på en eller annet måte må jeg gjennomføre dette, sier Rudy Kennedy. Han er blant de 10 millioner menneskene som ble tvunget til å arbeide for slavekontrakter for Det tredje riket. Mange døde av utmattelse og sult eller ble drept når de ikke lenger var til nytte. I 50 år har Kennedy arbeidet for at de 1,5 millioner slavearbeidere som fortsatt er i live, skal få kompensasjon for sitt ufattelige slit.

I kveldens kontroversielle dokumentar følger vi Rudy Kennedy gjennom en treårsperiode i hans utrettelige arbeid med å spore opp Holocaust-overlevende og selskaper som sysselsatte slavearbeidere. Det er tredje rike-selskaper som I. G. Farben, Volkswagen, BMW, Mercedes Benz og BASF.

Rudy Kennedy var selv et offer for de totalitære arbeidsleirene. Han opplevde at hele familien hans ble utslettet. Målet med dokumentaren, som er en hyllest til Kennedys familie, er å tvinge selskaper som i dag har hvitvasket sin forbindelse til Hitlers program \"utslettelse gjennom arbeid\", til å komme med en unnskyldning og gi ofrene en verdig kompensasjon for slavearbeidet. Han ønsker også at den tyske regjering skal bidra med midler.

Vi følger Kennedy på en personlig reise gjennom etterkrigstiden og hans tøffe kamp mot motstridende krefter i den tyske regjering, utenriksdepartementet i USA og en rekke multinasjonale selskaper og banker.

NRK1 mandag kl 22.00

Samproduksjon mellom BBC, tysk og fransk fjernsyn
Originaltittel: I Was a Slave Labourer
Regi: Luke Holland
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no

Bilde
I kveldens kontroversielle dokumentar følger vi Rudy Kennedy i hans utrettelige kamp for en verdig oppreisning for de 1,5 millioner tidligere slavearbeidere som jobbet for tyske selskaper i Hitlers tredje rike.