Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. april 2006 kl 20.50 Typisk norsk

Ordets makt

Petter Schjerven oppsøker verdens fremste ekspert på alvespråk (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Petter Schjerven oppsøker verdens fremste ekspert på alvespråk (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Det sies at pennen er mektigere enn sverdet, men er det skrevne ord sterkt nok til å kurere sykdom? Hvordan kan du hindre fortrolig informasjon i å komme på avveie? Og hvor avhengige er vi av språk i hverdagen?

Noen ganger handler ikke språk om å kommunisere åpent, men om å forkludre budskapet sitt for folk flest. Vi er omgitt av skjulte budskap hele tiden, og den som forstår informasjonen, sitter på makten.

I kveldens program gir Petter Schjerven et lynkurs i kryptering, og vi tar en titt på Norges eldste svartebok. Er svartebokas innhold ren og skjær overtro, eller kan den kurere sykdom og hjelpe deg å finne kjærligheten? Petter får med seg Egil "Drillo" Olsen og undersøker saken.

Afasi og fantasi
Hjernen er verdens mest finurlige kodemaskin. Per Andersen gir oss en oversikt over hvordan språksentrene i hjernen fungerer når vi kommuniserer. Vi møter dessuten Hege Stokke Johnsen som våknet opp etter en operasjon i hjernen, og hadde mistet språket sitt, bortsett fra ett ord: pølse.

Mens Hege måtte lære morsmålet sitt på nytt, finner vi også de som fordyper seg i fremmede språk, og til og med i språk som aldri har eksistert: Petter tar turen til Askøy, der verdens fremste ekspert på J.R.R. Tolkiens alvespråk holder til.

Norsk underholdningsserie 2006
Produsert av: Rubicontv
Programleder: Petter Schjerven
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,LENKER
  • Les mer: