Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 19. april 2009 kl 21.10 Andrew Manze presenterer Symphonie fantastique

Den fantastiske symfoni

Den utsøkte musikkformidleren og scenepersonligheten Andrew Manze har vært i sving med Kringkastingsorkestret på Scene 2 i Den Norske Opera. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Den utsøkte musikkformidleren og scenepersonligheten Andrew Manze har vært i sving med Kringkastingsorkestret på Scene 2 i Den Norske Opera. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Den utsøkte musikkformidleren og scenepersonligheten Andrew Manze er Kringkastingsorkesterets gjestedirigent nummer 1. Han har tidligere fått strålende kritikker for samarbeidet med orkesteret i konserter av Mozart, Bach, Schumann – og før jul i fjor var turen kommet til Hector Berlioz’ Symphonie Fantastique.

Hector Berlioz "fantastiske symfoni" er et verk som nærmest kan karakteriseres som en opera uten ord, men med en tydelig handling. Andrew Manze forteller selv om sitt forhold til symfonien og loser oss gjennom handlingen på sin helt spesielle måte.

Konserten fant sted på Scene 2 i Den Norske Opera og NRK2 var på pletten og gjorde opptak for Hovedscenen. Igjen viser Andrew Manze hvorfor han er slik en ettertraktet dirigent, i tillegg til å være superstjerne på barokkfiolin med eget musikkprogram på BBC 3 i flere år. (The Early Music Show).

Personlig og romantisk
Symphonie fantastique representerte noe helt nytt i den symfoniske litteraturen, bare noen få år etter at Beethoven hadde sprengt grensene med sine ni symfonier. En ny ting med symfonien til Hector Berlioz fra 1830, var bruken av en gjennomgående historie og en tilbakevendende melodi – en "idée fixe", som komponisten kalte det. I dette tilfelle en ung kvinne Berlioz hadde forelsket seg i, men som ikke besvarte hans kjærlighet.

Etter en dvelende åpning, en fabelaktig elegant ballettscene og et bilde fra landet, munner symfonien ut i to malstrømaktige mareritt: En marsj til skafottet og en heksesabatt!

Egenprodusert musikkprogram fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Arild Erikstad
Prosjektleder: Arild Erikstad
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900