Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 23. desember 2002 kl 21.05 Niern: Et førjulsmareritt

Det store julekuppet

Jack Skellington, hersker i Halloweentown, forkler seg som julenissen og overtar hans rolle. (Foto: Touchstone Pictures)
Jack Skellington, hersker i Halloweentown, forkler seg som julenissen og overtar hans rolle. (Foto: Touchstone Pictures)
Lille julaften byr NRK2 på en mørk, skeiv og eventyrlig julefilm. Animasjonsfilmen ”Et førjulsmareritt” er en blanding av skrekkfilm og musikal, med sterke røtter i klassisk tegnefilmtradisjon.

I Halloweentown har innbyggerne som oppgave å skremme og skape uhygge hos menneskene. Byens uberegnelige hersker er gresskarkongen Jack Skellington.

Mens innbyggerne feirer nok en vellykket kveld med mange vettskremte barn, begynner Jack å bli skikkelig lei av alt rutinearbeidet. Men så kommer han ved en feiltakelse til å åpne døra til Julelandet - og oppdager en helt ny verden av lykke, glede og overdådige farger.

Kidnapper julenissen
Jack blir overbegeistret og finner ut at også han vil lage jul. Alle i Halloweentown tar positivt imot ideen om å kuppe julen, bortsett fra Sally, som advarer Jack. Slik går det til at julenissen med slede og gaver blir kidnappet på selveste julaften…

Tim Burton, mannen bak ”Batman”, ”Beetlejuice” og ”Edward Saksehånd”, har skapt det bisarre universet i ”Et førjulsmareritt”. Musikken ble nominert til Grammy-prisen, og filmen ble Oscarnominert for beste visuelle effekter i 1993.

Amerikansk spillefilm fra 1993
Originaltittel: The Nightmare Before Christmas
Idé/historie: Tim Burton
Regi: Henry Selick
Stemmer: Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O´Hara, William Hickey, Glenn Shadix m.fl.
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51