Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. juni 2004 kl 19.30 Med sjel og særpreg: Teatersjef for seg sjøl

Direktør ved Norges minste teater

Teaterdirektør Annika Udo og programleder Andreas Lunnan (Foto: Erik Bull/NRK)
Teaterdirektør Annika Udo og programleder Andreas Lunnan (Foto: Erik Bull/NRK)
Annika Udo disponerer det utrangerte stillverket ved Trondheim jernbanestasjon, og når 23 publikummere har krøpet seg på plass, er det snakk om fullt hus! Andreas Lunnan møter teaterdirektøren i kveldens program.

Den intime atmosfæren skaper et gunstig utgangspunkt for teater med tæl, og "Anki" og hennes dokker har de senere år påført engasjerte gjester livsvarige impulser og inntrykk. "Skuespillerne" konstruerer teaterdirektør Udo sjøl, i eget verksted. Historiene skaper hun også delvis fra eget hode, ved siden av å være produsent og altmuligkvinne ved institusjonen.

Annika Udo er opprinnelig fra Sverige, og har etter hvert en spennende og variert fartstid bak seg med utdannelse fra Fredrikstad - og Tyskland. Hun turnerte både i Sverige, Norge og Tyskland før hun kom over det lille, merkelige huset ved jernbanesporet i Trondheim. At hennes originale institusjon har fått navnet "Stillverk 1" vil knapt forundre noen.

Andreas Lunnan og Sverre Krüger akter å snuse litt omkring i kulissene, både på teateret og ikke minst i verkstedet, for å tegne et bilde av denne uortodokse kunstneren som strutter av energi og pågangsmot. To kvikke dalmatinere er vitale støttespillere både på verkstedet og på vandring i skogen når det dreier seg om etterfyll av guts og energi.

- Jeg er en privilegert figur i den norske teaterverden, understreker "Anki". - Jeg vet akkurat hva jeg vil, - og gjør som jeg vil! Dokketeater kan være et utrolig sterkt medium. I og med at jeg spiller med bare ei dokke, blir objektene motspillere. Dermed får de en slags dobbelt betydning og tilfører handlingen en assosiativ kraft. Jeg bygger opp forestillingen rundt fortellingen, og i og med at handlingsrommet er så fysisk lite, blir publikums opplevelse ekstremt konsentrert og intens!

Produsert for NRK1 av Program RIKS Trondheim
Programansvarlige: Andreas Lunnan og Sverre Krüger
Presse: Erik Bull