Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 24. oktober 2003 kl 00.40 Def Leppard - Hysteria

Def Leppard-hysteri

Def Leppard holder fortsatt sammen, over femten år etter at de herjet hitlistene med albumet
Def Leppard holder fortsatt sammen, over femten år etter at de herjet hitlistene med albumet "Hysteria". (Foto: Universal Music)
Mens albumet "Pyromania" (1983) satte standarden for polert og fengende pop-metal, ble "Hysteria" kronen på verket i 1987. Def Leppard serverte det ultimate albumet for fans av 80-tallets glatte og høyhårede allsang-tungrock, med et respektabelt antall lighterballader.

Det så i utgangspunktet mørkt ut for de fem bandmedlemmene i Def Leppard etter suksessen "Pyromania". Stjerneprodusenten Robert John "Mutt" Lange sa opp samarbeidet, og til alt overmål mistet trommeslager Rick Allen den venstre armen i en bilulykke.

Millionsuksess
Allerede to uker etter ulykken var Allen tilbake bak trommesettet, takket være et sinnrikt system med synth-trommer og fotpedaler. Selv påsto han at han var blitt en bedre trommeslager etter amputasjonen. Da "Mutt" vendte tilbake til Def Leppard for å produsere "Hysteria" , var det tydelig at lykken igjen hadde snudd. Snart toppet albumet listene i hjemlandet Storbritannia. Også i USA solgte "Hysteria" i millionklassen, og singler som "Animal" og "Pure Some Sugar On Me" herjet hitlistene. Skandinavia ble også bergtatt av heavy-balladene, og i mars 1988 holdt Def Leppard to utsolgte konserter i Norge. Til sammen solgte albumet svimlende seksten millioner eksemplarer, noe som gjør det til tidenes mestselgende tungrockalbum.

Ny bølge med britisk tungrock
Def Leppard møttes i Sheffield i midten av 70-tallet i bandet Atomic Mass. Etter en kort periode som Deaf Leopard, debuterte de med sitt endelige navn med den selvutgitte ep’en "Getcha Rocks Off" i 1978. Bandet ble fort inkludert i den nye bølgen med britisk tungrock ( "The New Wave of British Heavy Metal"). Med omfattende radiospilling og oppmerksomhet i mediene, var veien kort til platekontrakt. En nyutgivelse av ep’en og albumdebuten "On Through The Night" (1980), gjorde det bra på begge sider av Atlanterhavet. Til tross for at albumet "High’n’Dry" (1981) solgte dårlig i Storbritannia, ble gruppen omfavnet av musikkanalen MTV i USA. Kvintetten fra Sheffield tok tidsånden på kornet, og var fotogene. I tillegg lagde de spennende og innovative musikkvideoer, og med hyppig rotasjon på MTV, ble gruppa tungt markedsført. Oppfølgeren "Pyromania" tok helt av, og plasserte Def Leppard på listetoppen i månedsvis – kun utkonkurrert av Micheal Jacksons "Thriller".

Britisk musikkdokumentar fra 2001
Prosjektleder: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252