Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. juni 2004 kl 23.10 Utsyn: Skammen

Skammen i Bagdad

Jane Corbin rapporterer om den overgrepskultur som råder i amerikanske militærfengsler. (Foto: BBC)
Jane Corbin rapporterer om den overgrepskultur som råder i amerikanske militærfengsler. (Foto: BBC)
Reporteren Jane Corbin snakker med ofre for overgrep og tortur blant fanger i amerikanske militærfengsler i Irak og andre steder.

I en dokumentar fra BBC undersøker Jane Corbin hvem som var de ansvarlige da amerikanske og britiske militære var involvert i skandalen med de torturerte og mishandlete fangene i Bagdad.

Det stilles direkte spørsmål om hvilke militære offiserer, diplomater og politikere som visste noe. Om hva de visste. Og om når de fikk rede på det.

BBC-dokumentaren i Utsyn viser at fangemishandling utført av amerikanske militære, samt av enkelte private amerikanere på oppdrag, har forekommet hyppig siden 11. september 2001.

Røde Kors snakker ut
I programmet som ble sendt første gang i Storbritannia sist måned, snakker en talsmann for Røde Kors for første gang ut om skandalen. Organisasjonen hevder at overgrepene er systematiske. Og at de ikke bare omfatter tortur, men som dokumentaren viser, også dødsfall i amerikanske militærfengsler.

Eksistensen av såkalte "spøkelsesfanger" – mennesker uten navn, nummer eller arrestordre – blir påvist. Detter er fanger som holdes skjult av CIA og andre etterretningsorganisasjoner og som Røde Kors blir nektet informasjon om.

Overgrepets mønster
I sine reportasjer og dokumentarer har Jane Corbin fulgt i sporene av internasjonal terrorisme gjennom en årrekke. I Utsyn viser hun denne gang at torturen og overgrepene utført av amerikanske militære og andre, danner et mønster med forgreninger til Afghanistan, den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba, til Irak osv. – og i sendingen møter vi noen av ofrene.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: Shamed This World
Produksjon: BBC (2004)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57