Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 3. oktober 2008 kl 23.15 Si at du elsker meg

Scener fra tre ekteskap og et forhold

Si at du elsker meg (1): Palek (Adam Scott) og Carolyn (Sonja Walger) sliter med å få barn i
Si at du elsker meg (1): Palek (Adam Scott) og Carolyn (Sonja Walger) sliter med å få barn i "Si at du elsker meg". (Foto: HBO)
Det handler om helt andre ting enn putekrig, når sengetøyet løftes og luftes gjennom ti episoder av den amerikanske dramaserien "Si at du elsker meg". Grepet er dokumentarens, og hver episode viser eksplisitt sex. Sendetiden er lagt til mørke høstnetter og anbefalt aldersgrense er fra 15 år og oppover.

Serien bryter fullstendig alle barrierer som er igjen om nakenhet på tv. Samtidig er fokuset i serien på problemer som er tabubelagt mellom par og som det er vanskelig å snakke om. Serien kan beskrives som en provoserende og oppriktig utforsking av intimitet.

Regi-grep
Tre forskjellige ektepar i 30-, 40- og 50-årsalderen samt et ungt forlovet par i 20-årene kommer i fokus i løpet av de ti episodene, alle skrevet av Cynthia Mort. Regien er ved Patricia Rozema, som har ønsket å gi serien et dokumentarpreg. F.eks. er alt filmet med håndholdt kamera.

Fra første bilde av serien er lydsporet gjennomgående autentisk, uten musikk, fortekstene er utelatt, og ikke engang serietittelen ("Tell me you love me") vises. Den dukker kun opp i siste bilde av hver episode.

Simulert sex
Vær forberedt på ekstremt realistiske bilder av samleie, munnsex, onani og sædutløsning i løpet av de ti episodene. Da første sending av "Si at du elsker meg" gikk på lufta i USA for nøyaktig et år siden, gikk det hardnakkede rykter om at sexscenene i serien var ekte. Regissør Patricia Rozema måtte til sist ta bladet fra munnen:

"Det forekommer ikke virkelig sex i serien. Men det er riktig at en av våre produsenter hadde en idé om å filme ekte sex for serien. Jeg ga beskjed om at han i så fall måtte han finne en annen regissør enn meg. Jeg var ikke interessert i noe slikt."

I rollen som samlivsterapeuten May Foster Det ser vi den amerikanske skuespilleren Jane Alexander. David Selby er hennes mann Arthur, og mange vil kjenne denne skuespilleren igjen fra rollen som Richard Channing i "Falcon Crest".

Fagforeningen imot
Jane Alexander har også uttalt seg om de kontroversielle sexscenene i serien.

"De fleste som ser på vil tro at dette dreier seg om virkelig sex, men det er feil. Vår egen fagforening tillater ikke at ekte sex forekommer, og det er et påbud som ikke bød oss imot, tvert imot. Sexscenene ser ekte nok ut, men det er spill alt sammen. Likevel var det fint å arbeide sammen med mot David (Selby), en mann jeg har kjent i mange år. Men det betydde heller ikke at disse scene var lette å få til."

Terapi og pine
Vi stuper rett inn i parenes samlivsforhold allerede i første episode. Heller ikke forholdet mellom terapeuten dr. May Foster og hennes mann Arthur er uten svingninger. Han er pensjonist og hun en kvinne med lang yrkeserfaring, og de er fortsatt aktive i senga. May har de to ekteparene – David og Katie som er 40-årene, og Palek og Carolyn i 30-årene – i terapi. Til disse føyer seg et ungt par, Hugo og Jamie, som er i 20-årene og forlovet.

Alle parene har sine spesielle problemer. Det yngste paret sliter, spesielt han, med å holde seg "på matta". 30-åringene har vært gift i flere år og ønsker seg barn, men får ingen. Og 40-åringene ser hvordan samlivet mer og mer glir over i rutiner og familieliv.

Hva kan dr. Foster gjøre for David, Katie, Palek, Carolyn, Hugo og Jamie? Og hva kan de selv gjøre?

Amerikansk dramaserie i ti deler (2007)
Originaltittel: Tell me you love me, series 1
Produsert av HBO
I rollene bl.a.: Jane Alexander (May Foster), David Selby (Arthur), Michelle Borth (Jamie), Luke Farrell (Kirby (Hugo), Ally Walker (Katie), Tim DeKay (David), Sonya Walger (Carolyn), Adam Scott (Palek)
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Les mer