Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 7. desember 2011 kl 22.30 Dagens dokumentar: Veien til Nidaros

Pilegrimsferd


To filmskapere ville vite hvordan det oppleves å vandre pilegrimsveien fra Oslo til Trondheim. De tok beina fatt og la opptaksutstyret i sekken.

I middelalderen var St. Olavs relikvier i Nidarosdomen kjent for å helbrede og tilgi. Den praktfulle katedralen var frem til reformasjonen i 1537 et av Europas viktigste pilegrimsmål. Etter 500 års glemsel har den gamle pilegrimsveien igjen blitt merket og moderne pilegrimer har så smått begynt å tråkke opp gamle stier. Hvem er det som trosser vår tids hastverk og teknologiavhengighet og utsetter seg for vær, vind og slit, med beina som transportmiddel?

Langsom tid
Vi lever i en tid der oppmerksomheten vår er blitt fragmentert og lite utholdende. Der historier før varte gjennom generasjoner husker vi i dag knapt hva vi leste i går. Vi bombarderes med meldinger gjennom alle kanaler. Historien om vårt eget liv drukner i historiene om alle andres. Har pilegrimsvandring en funksjon også i vår tid? Kan vi i fraværet fra mediestøyen gi oss tilbake konsentrasjonen, tålmodigheten og la våre liv innta sin rette proporsjon?

Filmskaperne Torkil Færø og Sigurd Mikal Karoliussen har vandret de 643 kilometerne fra dørstokken sin i Oslo til Nidarosdomen. De undrer seg over hva man kan oppleve når man i stedet for en dag i bil velger å vandre i en måned. Hvem er den moderne pilegrimen, og hvorfor legger de ut på vandring?


Norsk dokumentar
Produsert av Massimo produksjoner, v. Torkil Færø og Sigurd Mikal Karoliussen.
Kontaktadresse for presse: , tlf: 414 28 800
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice: info@nrk.no, tlf 815 65 900