Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 20. juni 2009 kl 22.25 John Adams

Søker Frankrike om hjelp

Benjamin Franklin (Tom Wilkinson) nyter livet som minister i Frankrike, til John Adams store frustrasjon. (Foto: Kent Eanes/HBO)
Benjamin Franklin (Tom Wilkinson) nyter livet som minister i Frankrike, til John Adams store frustrasjon. (Foto: Kent Eanes/HBO)
John Adams må på nytt skilles fra kone og barn når han blir sendt til Frankrike for å bistå Benjamin Franklin i arbeidet med å sikre fransk stønad til den amerikanske revolusjonskrigen.

Kona Abigail insisterer på at han tar med seg sønnen deres, John Quincy, og far og sønn får en hard sjøreise over Atlanteren.

Rake motsetninger
Adams blir sendt til Frankrike for å hjelpe Franklin med å sikre økonomisk og militær støtte fra franskmennene. Men det er lettere sagt enn gjort. Samarbeidet de to mennene i mellom viser seg raskt å være en utfordring. For mens Franklin, som allerede har rukket å etablere seg litt for godt i det franske aristokratiet, er en utsvevende tenker, er Adams en handlingens mann.

Høylytte krav til døve ører
Så mens Franklin nyter overklassens gode selskap, er det Adams som må ta seg av de ukomfortable konfrontasjonene med diplomatene i Paris. Adams høylytte krav om at Frankrike må øke deres forpliktelser i den amerikanske revolusjonskrigen, skaper motvilje hos de franske diplomatene. Adams lar sinnet gå utover Franklin, som lever etter mottoet: En god diplomat kan oppnå mye ved å tilsynelatende ikke gjøre noen ting.

Problemet er bare det at Franklin faktisk ikke gjør noen ting og begeret renner over for Adams når det likevel blir Franklin som får jobben som minister i Frankrike. Rådvill bestemmer Adams seg for å dra til Nederland, i håp om at nederlenderne kan støtte den amerikanske revolusjonen. Men responsen uteblir og Adams blir liggende svært syk.

Om serien
John Adams er en historisk dramaserie i syv deler, basert på en biografi av David McCullough med samme navn. Den omhandler livet til en av Amerikas minst forståtte og undervurderte landsfedre. For mange har glemt at det faktisk var John Adams som ledet frigjøringskampen mot den britiske tronen, som overtalte Thomas Jefferson til å skrive uavhengighetserklæringen og som sørget for å forene de amerikanske stater. I rollen som USA andre og nokså glemte president finner vi Paul Giamatti.

Amerikansk historiedrama (2008)
Originaltittel: John Adams
Kveldens episode: Don’t Tread on Me
Produksjon: HBO
Regissør: Tom Hooper
Produsenter: Tom Hanks og Gary Goetzman
I tittelrollen: Paul Giamatti
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900