Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 10. juli 2012 kl 21.00 Ibsens dramatiske kvinner: Hedda Gabler

Krevende Hedda Gabler


Hedda lar seg styre av egoisme og destruktive impulser og er den mest kriminelle av alle Ibsens kvinneroller, en særdeles krevende rolle å spille. Likevel, eller kanskje nettopp derfor, spilles Hedda Gabler stadig oftere på verdens scener.

Hedda Gabler er en kvinne full av uforløste lengsler. Hun undertrykker sin lidenskap og frihetstrang, og hennes frustrasjon driver henne til å foreta valg og handlinger som får fatale følger.

Tre skuespillere som har brynet seg på Hedda, blir intervjuet i programmet: Monna Tandberg, som spilte Hedda i Fjernsynsteateret i 1975, Juni Dahr, som har reist rundt med sin monologforestilling "Ibsen-kvinner", og Andrea Bræin Hovig som spilte Hedda i fjor, i en forestilling som blir på nytt er aktuell på Nationaltheatret.

I tillegg møter vi Hedda i Mona Hoflands skikkelse fra 1966, og flere moderne internasjonale versjoner.

Om serien
Hva er det med Henrik Ibsens kvinneskikkelser som har fascinert forskere, skuespillere og publikum over hele verden i mer enn 100 år? Hvorfor overrasker, sjokkerer og berører de oss fremdeles? Det er dette den nye serien om seks av de mest kjente skikkelsene fra Ibsens skuespill forsøker å gi svar på.

I NRKs arkiv finnes 20 Ibsen-oppsetninger fra 1961 til 2006 - noen av dem er blitt legendariske. Denne serien tar utgangspunkt i fjernsynsteaterets oppsetninger, ispedd klipp fra forestillinger fra en rekke andre europeiske, asiatiske og afrikanske land. Internasjonale forskere og regissører bidrar til å belyse disse sterke og utfordrende kvinnene, og vi møter kjente skuespillere som har gitt rollene liv.

Programmet er blitt sendt tidligere.

Dokumentarserie i seks episoder.
Produsert av NRK 2011
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl,/ 92403873
TV-seere kan henvende seg til NRKs Publikumsservice, 815 65 900