Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. september 2007 kl 22.30 Bokprogrammet: Den finske mannen

Myten om den finske mann

Hans Olav Brenner drar til Finland i kveld. (Foto: Nils Vik)
Hans Olav Brenner drar til Finland i kveld. (Foto: Nils Vik)
Myten om den finske mannen blir aktualisert i Arto Paasilinnas nye bok "Kollektivt selvmord" som kommer ut i Norge i disse dager. Mennene i vårt naboland har nemlig rykte på seg for å være tause, tungsindige og drikkfeldige – for til slutt å ta selvmord på et ensomt sted ute i skogen.

Hans Olav Brenner i Bokprogrammet drar til Finland for å gå denne myten nærmere etter i sømmene. Arto Paasilinnas roman har i så måte en illustrerende start: "Finnenes mektigste fiende er mismotet, sørgmodigheten og den bunnløse apatien. Tungsinnet svever over dette ulykksalige folket…"

Det høres kanskje dystert ut, men boken er abolutt ikke uten humor og har kanskje til og med hjulpet mange mennesker ut av tanken på selvmordet. Men er myten sann? I Bokprogrammet forsøker Brenner å finne ut av det, og han konstaterer at det utgis mange bøker i Finland
av mannlige forfattere som tematiserer finnenes tungsinn.

Vi møter Litteraturkritikeren Pia Ingstrøm som bidrar med å finne svaret på problemstillingen.

Verdens første sms-roman
Hannu Luntiala har skrevet verdens første sms-roman. En roman som bare inneholder sms-tekster. Han begrunner sin bok blant annet med at verdens første sms-melding ble sendt fra Finland. Og at menn i Finland kommuniserer med sms selv om de befinner seg i samme rom. Det er lettere enn å snakke direkte til hverandre. Å snakke er i det hele tatt vanskelig for en finne. Ikke rart sms ble oppfunnet i Finland, konkluderer han.

Kari Hotakainen er en av Finlands mest kjente og prisbelønnede forfattere. I Bokprogrammet møter vi ham utenfor Statsteatret i Helsinki, der han for tiden arbeider. Hotakainen er i sin bok "På Hjemmfronten" nettopp opptatt av og også veldig lei av myten om mannen i litteraturen generelt, men heller ikke han kan avkrefte myten om den finske mannen.

Egenprodusert litteraturmagasin fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no