Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 27. juni 2008 kl 22.20 Film: Rabbit-proof Fence

En skamplett i Australias historie

Molly (Everlyn Sampi) legger ut på en dristig flukt fra en institusjon med sin yngre søster og sin kusine  (Foto: Showtime Australia)
Molly (Everlyn Sampi) legger ut på en dristig flukt fra en institusjon med sin yngre søster og sin kusine (Foto: Showtime Australia)
Da europeerne slo seg ned i Australia, oppsto det øyeblikkelig konflikter mellom de nyankomne og urbefolkningen som hadde en rik kultur totalt ulik europeernes. På midten av 1800-tallet, da hvite nybyggere hadde fått politisk kontroll over kontinentet, ble flere aboriginere flyttet fra hjemmene sine, og barna ble tatt fra dem i den tro at de ville få det bedre i mer "siviliserte" omgivelser.

Denne holdningen holdt seg gjennom mesteparten av det tjuende århundre. Det var offisiell politikk fra regjeringen at halv- eller kvart-kaste aboriginer-barn skulle tas fra foreldrene og oppdras som "hvite" barn i barnehjem. Der skulle de læres opp til å bli tjenere eller arbeidere.

I 1931 ble halv-kaste barna Molly (Everlyn Sampi), hennes yngre søster Daisy (Tianna Sansbury) og kusinen Gracie (Laura Monaghan) tatt fra foreldrene og sendt til en institusjon. Her ble de utsatt for både fysisk og psykisk vold i den tro at dette skulle føre til at de ville glemme sine familier, sin kultur og livet de tidligere hadde levd. Tanken var at de en dag ville våkne opp og finne ut at de var fullbefarne medlemmer av det "hvite" samfunnet i Australia.

Gracie og Daisy søker støtte hos Molly, og Molly skjønner at de trenger å komme tilbake til foreldrene sine. Hun planlegger en dristig flukt, og de tre jentene legger ut på en tur tilbake til det vestlige Australia, 1.500 miles til fots uten mat og vann.

A.O. Neville (Kenneth Branagh), regjeringsfunksjonæren med ansvar for aboriginerne i det vestlige Australia, interesserer seg for historien til de tre jentene, og ber en sporfinner, veteranen David Moodoo (David Gulpili) om hjelp til å finne dem. Neville er overbevist om at han gjør dette til jentenes eget beste.

Om filmen
Fra 1930 til slutten av 1970 ble barn av aboriginsk herkomst tatt fra foreldrene sine for å bli tjenere i "hvite" hjem, og regissør Phillip Noyce setter et klart fokus på rasismen i denne forbindelse.

Filmen er basert på en sann historie, men er samtidig et fantastisk eventyr-drama.

Filmen er sendt tidligere

Australsk drama (2002)
Originaltittel: "Rabbit-Proof fence"
Med Everlyn Sampi, Tianna Sansbury, Laura Monaghan, David Gulpili, Kenneth Branagh
Regi: Phillip Noyce
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78