Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 15. september 2008 kl 20.05 Er jeg normal?: Avhengighet

Hva er normalt?

Er jeg normal?: Avhengighet (1): Psykologen Tanya Byron undersøker om vi opptrer uansvarlig og egenrådig under påskudd av at dette er noe vi er blitt avhengige av. (Foto: Avalon Distr.)
Er jeg normal?: Avhengighet (1): Psykologen Tanya Byron undersøker om vi opptrer uansvarlig og egenrådig under påskudd av at dette er noe vi er blitt avhengige av. (Foto: Avalon Distr.)
Hva er avhengighet? Hvordan er det med din oppfatning av eget utseende? Hvor bør grensene gå for religiøs utfoldelse – og for seksuell utfoldelse?

Den britiske psykologen dr. Tanya Byron endevender disse temaene og oppsøker folk som har hver sin lidelseshistorie å fortelle. Enkelte av dem er ikke en gang forsonet med at de har gått seg vill. BBC-serien "Er jeg normal?" (i alt fire programmer) har en av Storbritannias mest anerkjente psykologer i programleder-rollen, den kliniske psykologen dr. Tanya Byron. Hun er blant annet gitt i oppdrag av den britiske regjering å gjennomføre en studie av Internettets påvirkning på barn.

De avhengige, de unge, de sårbare
I første sending spør dr. Byron om vi er i ferd med å akseptere de mest selviske blant oss ved å si at at avhengighet gjør at de ikke kan ta ansvar for sine valg. Eller er avhengighet bare blitt en frase, et moteord, noe som tas lett på, spør hun.

I andre del av serien undersøker dr. Byron hvor langt enkelte er villige til å gå for å oppnå det utseendet de ønsker seg. Mange unge, sårbare mennesker utvikler alvorlige psykiske forstyrrelser pga. feilaktige oppfatninger om sitt eget utseende. De er villige til å sulte seg, bli skåret i, til å få brukket vitale ben i kroppsbygningen for omforme sin egen fasong. Det fortelles om flere "nær-døden-opplevelser".

- Alle menn er sånn
Religion og sex er tema for henholdsvis tredje og fjerde sending, med fokus på tungetale, medier som "hører stemmer" – og menn som ligger med hvem som helst bare de får sjansen. En mann dr. Byron snakker med, hevder han har hatt fem tusen kvinner. Han insisterer på at enhver mann med bare halvparten av hans sjanse hos damene, ville gjort det samme. Den mest alvorlige konfrontasjonen i serien har dr. Byron med en mann som hevder det ikke bør være noen seksuell lavalder.

Psykologiske nøtter
I ukens sending undersøker dr. Byron hvordan biologiske, psykologiske og sosiale faktorer bidrar til et menneskes avhengighet, det være seg fysisk utfoldelse eller inntak. Hun utforsker også grenseoppgangen mellom tvungen avhengighet (kompulsiv) og den vanemessige avhengigheten. Skal vi f.eks. godta at noen gjør hva de gjør bare fordi de kan henvise til at de er avhengige av sex?

Britisk dokumentarserie i fire deler (2008)
Originaltittel: Am I Normal?
Produsert av: Avalon Distribution
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no