Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. desember 2012 kl 22.00 Snøhetta på Ground Zero

Komplisert og prestisjefylt prosjekt


I 2004 fikk Snøhetta i oppdrag å tegne og prosjektere et museum på Ground Zero. Det ble en lang og utfordrende prosess for det norske arkitektfirmaet.

Siden den tragiske hendelsen 11. september 2001 har Staten New York og New York by arbeidet med gjenoppbygningen på det som har blitt kalt Ground Zero, stedet der World Trade Center stod. Oppgaven har vært å gjenskape et av de mest levende, vitale og viktige sentre i en av verdens aller viktigste byer.

Det norske arkitektfirmaet Snøhetta fikk i oppdrag å tegne det eneste bygget som skal stå på selve minnegrunnen, der de opprinnelige byggene sto. Dette området skal utgjøre minneparken for de drepte fra terrorhandlingen.

Kulturhus
Bygget, med navnet "National September 11 Memorial Museum & Pavilion" var tenkt som et kulturhus, som skulle huse kulturelle aktiviteter gjennom hele året. En spennende tanke, som har skapt mange debatter og har ført til store konflikter i årene som har gått fra 2004 da Snøhetta først fikk oppdraget.

I løpet av årene har prosjektet da også endret seg flere ganger, og arkitektene i Snøhetta har blitt stilt overfor store utfordringer.

Arkitekene om arkitektur
Det er denne historien som blir fortalt i denne dokumentaren, som ble påbegynt i 2005, året etter at Snøhetta fikk oppdraget.

Dokumentaren er kanskje mest et innblikk i hvordan arkitektene i Snøhetta tenker om arkitektur. De to helt sentrale forgrunnsfigurene i historien er lederne for firmaet, arkitektene Kjetil Thorsen og Craig Dykers, som begge gir til kjenne tanker om arkitekturens betydning, spesielt i forhold til et så følsomt, komplisert og prestisjefylt prosjekt som dette bygget på Ground Zero i New York.

Minneparken ble åpnet 11. september i år. Bygget til Snøhetta er ferdig utvendig, men vil først bli åpnet for publikum til neste år.

NRK KULTUR 2012
Regi: Jan Palmers og Bjørn Molstad
Presseansvarlig: Karoline Berg, tlf 901 08 954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900