Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. februar 2000 kl 18.30 Newton

Newton (ttv)

NRK1 søndag 13. februar kl 18.30
Newton (6:17)

Hva betyr design?
Kjenner du ordet design? Det brukes ofte og i mange sammenhenger for tiden. Vi snakker om klesdesign, møbeldesign og design av bruksgjenstander som ostehøvler og oppvaskbørster.

Men hva betyr egentlig design? Det forklarer Ole, som er på besøk på Institutt for Industridesign hvor han møter studenter som skal bli designere. De viser noen av produktene sine, for eksempel en spesiell bil med avtagbart bagasjerom, en veskekolleksjon inspirert av is, og en ny type kontorstol, for å nevne noe.
Institutt for Industridesign har også en prototypmaskin, en av to som fins i hele Europa. På bakgrunn av datategninger lager den en modell av det som siden skal masseproduseres. Maskinen er svært avansert og kan finjustere prototypmodellene etter behov.

Ut i verden
Arild i \"Arild i Amasonas\" har funnet noen fantastiske vannplanter som heter Victoria Regia. De er eksempel på at også planter kan gi ideer til design, i dette tilfellet til et arkitektonisk svært spesielt byggverk i London.
Ellers i kveldens program følger vi åttendeklassen fra Enebakk videre på deres reise i Fransk Guyana. Reisen var førstepremie i en stilkonkurranse arrangert ESA, det Europeiske romfartssenter, og klassen skal blant mye annet, være med på forberedelsene til en rakettoppskyting.

NRK1 søndag kl 18.30

Billedtekst:
Kontorstolen i en helt ny design.
(Foto:NRK)

Egenprodusert populærvitenskapelig program fra Barneredaksjonen i NRK1
Programleder: Ole André Sivertsen
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53