Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. september 2008 kl 19.55 Ansikt til ansikt

Paus om Norge

Ansikt til ansikt: Morten Krogvold har møtt Ole Paus. (Foto: Morten Krogvold)
Ansikt til ansikt: Morten Krogvold har møtt Ole Paus. (Foto: Morten Krogvold)
Når Morten Krogvold møter Ole Paus, blir det mye snakk om nasjonen Norge. Den folkekjære artisten betrakter landet med sitt sedvanlige, skjeve og humoristiske blikk.

Paus mener blant annet at vi har lagt ned Norge uten egentlig å snakke om det. "Menneskene i dette landet er ekskludert fra sin egen virkelighet", sier han.

Barn av sin tid
Etter en oppvekst i trygge rammer, visste Ole Paus at den dagen han og faren gikk til innkjøp av en gitar lå det et opprør i luften. Ole var et barn av sin tid, men nå føler han det ikke slik lenger. "I et land som styres av mediekonsulenter og coacher – der har jeg ingenting å bidra med."

- Skriv det som kan skade deg mest
Ole Paus forteller om sine venner og om de som har inspirert ham. Jens Bjørneboe ga ham en gang et råd; - er du i tvil om hva du skal skrive, så skriv det som kan skade deg mest.

Det er kanskje slik Ole Paus har blitt en av våre viktigste bidragsytere i samfunnsdebatten, med og uten gitar.

Om serien
Det er klart for en ny runde med personlige møter mellom fotografen Morten Krogvold og flere av våre mest kjente og kjære kulturpersonligheter.

De første åtte programmene i serien ble sendt vinteren 2004, og fulgt opp med åtte nye portretter vinteren 2006.

Morten Krogvold er en av landets mest anerkjente fotografer. Han er kjent for å få både kongelige og andre til å la nye sider av seg selv komme til uttrykk i bildene. I "Ansikt til ansikt" tar han dette et skritt videre og lar foto-objektene åpne seg foran tv-kameraene på en unik måte.

Hans metode er samtalen, i jakt på en indre motor og engasjementet hos sine objekter. Så trykker han på avløserknappen og øyeblikket "fryses". Resultatet blir et flersidig portrett, både gjennom samtale og fotografi.

I år møter vi Arthur Arntzen, Shabana Rehman, Arne Nordheim, Lise Fjelstad, Ole Paus, Nina Witoszek, Henning Mankell, Leif Ove Andsnes og Gunnar Sønsteby.

Innkjøpt portrettserie i ni deler (2008)
Produsert av Fabelaktiv AS
Regi: Arne B. Rosted og Terje Nilsen
Produsenter: Terje Nilsen og Arild Halvorsen
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18 – 91 84 42 39
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no