Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 15. juni 2011 kl 22.30 Munch på flyttefot

Nytt liv for Munch-malerier


Edvard Munch er historisk sett norges eneste maler i den virkelig internasjonale stjerneklassen og hans dekorasjoner , blant annet maleriene Solen, Historien og Alma Mater i universitetets aula i Oslo er samlet den viktigste romutstmykkingen han laget.

Bildene på veggene i universitetets aula er samlet på 220 kvm. De største arbeidene er 4,5 X 11,5 m store. Bildene var skitne og medtatte etter et utsatt liv i et rom som ikke ga beskyttelse mot luftforurensninger og andre påkjenninger.

Da Universitetet i Oslo planla sitt 200-års jubileum og samtidig en fullstendig oppussing av aulaen, ble det derfor bestemt at bildene skulle flyttes til et hemmelig sted hvor de kunne renses og restaureres. Dette ble den mest krevende restaureringsprosess som noen gang er gjort av malerier i Norge.

Edvard Munch fikk i sin tid oppdraget etter en lukket konkurranse og bildene ble omarbeidet i en lang prosess før de kom på plass i 1916. Professor Øyvind Storm Bjercke og den internasjonalt kjente Munch-eksperten Patricia Berman forteller om konkurransen og om sin opplevelse av bildene.

NRK-produksjon
Opplegg og regi: Sven Erik Helgesen
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900