Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 14. september 2002 kl 14.50 Offline: Mediebruk

Mediebruk

Programleder Rune Klevjer, som til daglig er stipendiat ved Universitetet i Bergen, der han 
 forsker på dataspill. (NRK-foto)
Programleder Rune Klevjer, som til daglig er stipendiat ved Universitetet i Bergen, der han forsker på dataspill. (NRK-foto)
Blir vi automatisk mer voldelige av å se voldsfilmer? Og blir vi mer umoralske av å se virkelighetsfjernsyn? - Helt siden filmens gjennombrudd på 1900-tallet har bekymringen for de levende bildenes skadelige effekter vært dypt plantet i vår kultur og tenkemåte, sier programleder i ”Offline”, Rune Klevjer.

Til daglig er Rune Klevjer stipendiat ved Universitetet i Bergen, der han forsker på dataspill.
I det tredje programmet i serien ”Offline”, som tar for seg aktuelle mediespørsmål, har han invitert medieviter Barbara Gentikow, Universitetet i Bergen, og psykiater Jon Geir Høyersten, for å diskutere hva mediene gjør med oss og ikke minst hva vi gjør med dem.

Sex, vold og virkelighet
- Populærkulturen er på mange måter en protest mot det høykulturelle. Mye av populærkulturen er nå blitt akseptert, men ikke voldsfilmer, pornografi og virkelighetsfjernsyn, sier Barabara Gentikow.

Nettopp virkelighetsfjernsyn er noe av det foreldre og lærere har vært mest bekymret for den siste tiden. Medievitere er ofte på kollisjonskurs med slike bekymrede grupper. Å bevise direkte påvirkning er nemlig ikke så lett. Mange faktorer spiller inn, slik som alder, kjønn og livssituasjon.

Sosialt bindemiddel
I programmet møter vi en rekke mennesker som har stor glede av sin mediebruk. Tv-program kan for eksempel nytes i et sosialt fellesskap og være utgangspunkt for et sosialt nettverk og felles referanser. Noen er mer dedikerte enn andre - for eksempel medlemmene i science fiction klubben VIPS i Bergen.

Om ”Offline”
”Offline” er en serie laget i forbindelse med et nettstudietilbud (MediaNett) i medievitenskap ved UiB, men programmenes intensjon er vel så mye at de skal være av interesse for vanlige tv-seere. Tanken er å få aktuelle mediespørsmål belyst på en slik måte at det engasjerer og appellerer til ettertanke. I alle programmene er det et møte mellom en medieviter og en ”praktiker”, bl.a. inviteres det til et uforglemmelig møte mellom professor Jostein Gripsrud, UiB, og Harald Eia i det fjerde og siste programmet.

Egenprodusert samfunnsvitenskapelig program
Kontaktpersoner: Rune Klevjer (manusforfatter/progr.leder) tlf: 90 63 03 60
May-Britt Skjelvik (prosjektleder UMS) tlf: 55 58 69 11
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23047853 / 90775758