Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. august 2004 kl 22.00 Dok1: Det multinasjonale selskap

Udemokratiske storkonsern?

Jussprofessor Joel Bakan (i midten) som skrev boka The Corporation, sammen med filmskaperne Mark Achbar og Jeniffer Abbott. (Foto: Big Picture Media Corp.)
Jussprofessor Joel Bakan (i midten) som skrev boka The Corporation, sammen med filmskaperne Mark Achbar og Jeniffer Abbott. (Foto: Big Picture Media Corp.)
I dokumentarserien om de store multinasjonale selskapene skal vi i kveld se på storkonsernenes forhold til de demokratiske verdiene. Forskjellige steder i verden har multinasjonale selskaper engasjert seg i antidemokratisk virksomhet. Og særlig der hvor demokratiet har stått i veien for utsiktene til profitt.

Næringslivs-støttet undergraving av demokratiet har forekommet ikke bare i demokratiets utkanter, men midt i hjertet av USA: I 1934 forsøkte en gruppe forretningsfolk å plassere en tidligere diktator i Det hvite hus.

Et storkonsern vil også benytte sjansen der hvor demokratiet er fraværende. Et sjokkerende eksempel er IBMs flørting med Hitlers Nazi-Tyskland.

Konsern-juss
Helt siden korporasjonen dukket opp som lovhjemlet juridisk "person" på 1850-tallet, har dette charteret for konserner vært utsatt for kritikk. I USA har "The charter revocation movement" som arbeider for å få opphevet den juridiske ordningen for korporasjoner, blant annet ført en innbitt kamp mot den amerikanske oljegiganten Unocal.

Mer om serien
The Corporation, dokumentarserien som nå vises i Dok1, går for tiden på kinoer i USA og Kanada. Den har vunnet publikumsprisen for dokumentarfilm på Sundance Film Festival i Utah (USA).

Bak dokumentaren står den kanadiske jusprofessoren Joel Bakan, som først hadde suksess med boka The Corporation, sammen med de kanadiske filmskaperne Mark Achbar og Jennifer Abbott. Med seg har de folk som Michael Moore (Farenheit 9/11), Naomi Klein (No Logo), lingvist-aktivisten Noam Chomsky og Milton Friedman, amerikansk nobelprisvinner i økonomi.

De store, multinasjonale selskapenes samfunnsmessige uansvarlighet settes under debatt i The Corporation. Få av disse konsernene er uten svin på skogen – Enron, Statoil m.fl. – men hvordan ønsker vi at næringslivets rolle i samfunnet og verdensøkonomien skal være?

Kanadisk dokumentar i tre deler (2003)
Originaltittel: The Corporation
Produksjon: Big Picture Media Corp.
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57