Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. september 2001 kl 22.00 Dok22: Kroppens kjemi: Hormonhimmelen

Hormonene, en ungdomskilde


Finnes det en hormonell ungdomskilde som kan forlenge våre liv? Forskere på jakt etter noe som kan utsette alderdommen og noe som kan kurere stress, viser oss at dette er mulig. Kanskje får vi en verden fri for tenåringens ”voksesmerter”, en tilværelse uten pre-menstruelle plager, midtlivskriser, hårtap, menopause, overvekt og rynker? Mulighetene for å få kontroll over hormonene og forstå våre egne humørsvingninger vil være der i en nær framtid.

”Hormonhimmelen” heter kveldens avsnitt i BBC-serien om kroppens kjemi. Kan kontroll over hormonene også gi mennesket kontroll over sine følelser, utseende og livslengde? Nå viser det seg at noen mennesker allerede er i ”hormonhimmelen”. Nemlig de som har mot og anledning til å tilpasse seg hormonkjemiens lover. I programmet møter vi en håndfull menn som prøver å bremse aldringsprosessen. Og en gruppe kvinner som ønsker å se ut som menn, noe de har lykkes med på en forbløffende måte.

Foryngelseskur
Dr. Vogt ved Life Extension Institute i Palm Springs (California) ser for seg en framtid der menneskene holder seg unge ved hjelp av hormoner. Her møter vi også Bob Jones som tar et utvalg hormonpiller hver dag. Han hevder han føler seg som en 40-åring, trass i at han er fylt 70.

Utsiktene er fascinerende: Vitenskapsfolk mener dagen vil komme da vi har fullstendig kontroll over våre hormoner, og vi vil forstå hvordan de påvirker vårt humør. I ”Hormonhimmelen” besøker vi en lesbisk kvinnegruppe i San Francisco som tar sprøyter med det mannlige kjønnshormonet testosteron, fordi de gjerne vil bli androgyne. I delstaten Oregon møter vi en mann som faster konstant. Slik mener han at kroppens hormoner holder ham ung lenger. Og i England forteller en dame om hvor mye bedre bensubstans hun har fått, som følge av HRT (Hormone Replacement Therapy).

Stresskontroll
Å kunne kontrollere stress er noe det moderne menneske mer og mer lengter etter. Vitenskapen vil kunne innfri ønsket. I et eksperiment ved delstatsuniversitetet i Wisconsin måler man nivået av hormonkortisol hos mennesker under stress. I vitenskapelige miljøer på begge sider av Atlanteren konkurrer man nå om å være de føste til å utvikle en anti-stress pille.

Mer om serien
BBC-serien ”Kroppens kjemi” i tre deler gjør oss bedre kjent med hormonene, kroppens ”budbringere”. Helt fra vi ligger i mors mave til vi blir gamle, spiller hormonene en viktig rolle for menneskets sorger og gleder. På den ene siden får hormonene æren for et godt kjærlighets- og sexliv, en god helse og et langt liv. På den andre siden blir hormonene beskyldt for alt som lager trøbbel for menneskekroppen. Da snakker vi blant annet om tenåringsopprør, menn som slår og lunefulle kvinner. I serien ”Kroppens kjemi” møter vi vanlige mennesker som forteller om hvordan de blir påvirket av hormonene, og forskere som avslører mysteriene rundt dem.

BBC-serie
Originaltittel: Body Chemistry
Norsk kommentarer ved: Mette Jansson
Kontaktperson innkjøpsavdelingen: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Bob Jones (70) går på et hormon-erstatningsprogram som holder ham ung. (Foto: Ex-Production/BBC)
2. Brian Delaney ønsker å bremse sin egen aldringsprosess. (Foto: Ex-Production/BBC)
3. Professor Stephen Spindler forsker på hormoner i relasjon til kalorinedtrapping. (Foto: Ex-Production/BBC)