Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. januar 2002 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Julehefter, stekt ål og Per I. Torkelsen


"Ål of me". Gerd Wicklund Hansen og Frode Aga gir seg i kast med dette eksemplaret (Foto:Marit Hommedal)
Nytt av året er det faste innslaget ”Torkelsens rariteter”, der humoristen Per Inge Torkelsen i hvert program utover vinteren skal vise seerne en raritet fra sitt rikholdige roteloft. Antikvaren Ellen Ørnes byr også på noe nytt i år, hun skal i hvert program presentere en moderne antikvitet. Ellers møter vi Arthur Moe som samler på gamle tegneseriehefter, og i kjøkkenkroken skal Gerd og Frode prøve seg på flådd, stekt ål.

Arthur Moe fra Bodø er en av mange her i landet som samler på gamle tegneseriehefter, og spesielt er han opptatt av juleheftene til de norske klassiske seriene. I kveld har han tatt med seg en del eksemplarer, blant annet julenummeret av ”Vangsgutane” fra 1954. Disse heftene gikk han selv rundt og solgte for to kroner stykket. I dag er et fint eksemplar av heftet verdt mellom 250 og 300 kroner.

Ål
I kjøkkenkroken skal Gerd og Frode slå et slag for ålen i den alminnelige husholdningen. Det meste av det som blir fisket av ål her i landet blir eksportert til Danmark, for så å bli kjøpt tilbake som for eksempel røkt ål. Dette er vel og bra, men en del av denne ålen må vi kunne ta i bruk selv, mener de to som i kveld prøver seg på flådd, stekt ål.

Moderne antikviteter
Ellen Ørnes presenterer en del varierte antikviteter. Vi skal blant annet se nærmere på en innrammet skutemodell fra tidlig på 1900-tallet. Slike skutemodeller er ettertraktet og populære samleobjekt. Nytt av året er det at Ellen Ørnes har plukket ut en del såkalte ”moderne” antikviteter. Denne gangen får vi blant annet se den danske – såkalte – ”PH.lampen” som ble designet av dansken Poul Henningsen i 1920. Slike lamper er fremdeles i produksjon og svært attraktive – også her i landet.

Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik er på plass som vanlig. Denne gangen framfører de ”Så seile vi på Mjøsa” og en spansk ballade.

Ål
1 ål
mel
salt og pepper
olje til steking
sjalottløk
små mandelpoteter
grovt salt

Sjalottløk og mandelpoteter legges i langpanne med grovt salt. Bakes i ovnen rundt
20 minutter på 200 grader.

Ålen flåes, fileteres og deles i passe stykker. Mel, salt og pepper blandes. Ålen vendes i blandingen og stekes i olje.

Rømmesaus
1 beger seterrømme
2 dl kefir

Seterrømme og kefir kokes opp, jevnes med smør og mel. Smakes til med salt, sukker og pepper. Ha i gressløk rett før servering.

Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 l of me”. Gerd Wicklund Hansen og Frode Aga gir seg i kast med dette eksemplaret (Foto:Marit Hommedal)
2 Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik (Foto: Marit Hommedal)
3 Per Inge Torkelsen presenterer rariteter fra sitt eget roteloft i hvert program (Foto: Lars Chr. Wallace)
4 Arthur Moe har en stor samling gamle julehefter, som han viser programleder Kjell Fuglehaug (Foto: Marit Hommedal)