Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 16. desember 2008 kl 23.40 Kappløpet om rommet

Tur-retur Månen

Raketteksperten Wernher von Braun (Richard Dillane) ved en av de store F1-maskinene som brakte de amerikanske astronautene til Månen i 1969. (Foto: BBC Worldwide)
Raketteksperten Wernher von Braun (Richard Dillane) ved en av de store F1-maskinene som brakte de amerikanske astronautene til Månen i 1969. (Foto: BBC Worldwide)
Før 60-tallet var omme satte den amerikanske astronauten Neil Armstrong fot på Månen og gjorde "et kjempesteg for menneskeheten". Fjerde og siste del av dokudramaet "Kappløpet om rommet" – en samproduksjon mellom BBC og Kanal 1 Russland – viser hvordan USA til sist gikk forbi Sovjetunionen i det største kappløpet noen sinne.

Russeren Jurij Gagarin ble det første menneske til å reise i bane i det ytre rom (12. april, 1961). Nok en gang var USA ydmyket av Sovjetunionen. Men samme år holdt president Kennedy en tale i Kongressen der han postulerte at USA skulle sette det første mennesket på Månen innen tiåret var omme.

Var det en ønskedrøm diktert av nasjonal prestisje og forfengelige ambisjoner, eller var det en reell mulighet?

Sovjetrussisk tragedie
Skal Wernher von Braun klare å svare på den russiske raketteksperten Sergej Korolevs suksess med Sputnik, Laika og Gagarin? Lykken snur for amerikanerne i og med Korolevs plutselige død i 1966.

Etterfølgeren Misjins romskip-prosjekt, Sojus, ender med tragedie og astronauten Komarov omkommer i romkapselen.

Von Brauns triumf
Von Braun står bak byggingen av de kraftige F1-rakettene som setter den første amerikanske
satellitt i bane rundt Jorden og sender den første amerikaner ut i rommet. Apollo II-ekspedisjonen kulminerer i den første bemannede månelanding – 21. juli 1969 – få dager etter at sovjetrussernes ubemannede Luna 15 krasjlander på Månens overflate.

Mer om serien
"Kappløpet om rommet", et britisk-russisk dokudrama i fire deler, gir oss den dramatiske historien bak romfartskappløpet mellom supermaktene USA og Sovjetunionen i tiårene etter krigen.

Da det raknet for den tyske krigsmakten, lyktes USA å sikre seg Hitlers rakett-ekspert
Wernher von Braun, en karismatisk og hensynsløs vitenskapsmann. Bak suksessen med Sputnik og Vostok 1 (brukt til Jurij Gagarins romflukt) sto den briljante og sammensatte Sergei Korolev.

Første del av serien dekker årene 1945 – 46. I krigens sluttfase blir Sergei Korolev løslatt av Stalin, som i ren frustrasjon har forvist ham til Sibir. Korolev får i oppdrag å framskaffe hemmelighetene bak tyskernes rakettprogram.

Andre del tar for seg årene 1946 – 57 med kommunisme, spionasje, nasjonal prestisje og vanvittige ambisjoner som sentrale tema. En høstdag i 1957 fanger amerikanske lytteposter stasjonert i Tyrkia opp signaler fra rommet: Det er Sergei Korolev og hans stab som har lykkes i å sende opp verdens første satellitt, Sputnik. Seriens tredje del dekker årene 1957 – 1961, med Jurij Gagarin som det første mennesket i stratosfæren om bord i Vostok 1. Fjerde del av serien viser et ydmyket USA, men som i tidsrommet 1961 – 1969 tar igjen russernes forsprang og plasserer de første menneskene på Månen, en bedrift USA gjentar flere ganger.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar (2005)
Originaltittel: Space Race
Produsert av: BBC Worldwide
Med Richard Dillane (Wernher von Braun), Steve Nicolson (Sergei Korolev), Constantine Gregory (Nikita Khrustsjov)
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 TV-seere bes kontakte Publikumservice,tlf: 815 65 900 info@nrk.no