Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 7. oktober 2009 kl 21.25 Vår aktive hjerne

Hva er ekstase?

I kveld skal Henrik Fexeus undersøke hva ekstase er, og hvordan den oppleves. (Foto: SVT)
I kveld skal Henrik Fexeus undersøke hva ekstase er, og hvordan den oppleves. (Foto: SVT)
Hva er ekstase, og hvordan føles det egentlig? Musikk har gjennom alle tider vært brukt i religiøse ritualer og seremonier for å forenkle menneskers "frelse". Men hvor mottakelige er vi egentlig for komplekse rytmer og lys?

I sitt forsøk på å forstå tilstanden av ekstase, inviterer "Vår aktive hjerne"-programleder Henrik Fexeus en gruppe mennesker for å danse til rytmene fra tromme-gruppen African Vision samt en hel del blinkende lys. Kommer danserne til å oppnå ekstase? Og i så fall, hvordan oppleves det?

Reporter Charles Franz lurer på hvorfor vi lengter etter ekstase, og hva vi skal med det. Han treffer nevrologen og konsertpianisten Fredrik Ullén, som forklarer det hele fra et hjerneperspektiv. Han møter også tantrainstruktøren Georgiana Danet, som er ekspert på å hjelpe folk til ekstase med pustemetoder og yoga.

Om programmet
Igjen gjør programleder Henrik Fexeus seg klar til å utsette intetanende mennesker for en rekke psykologiske eksperiment koblet til vår hverdag.

Eksperimentene i programmet "Vår aktive hjerne" vekker mange spørsmål, men gir også mange svar om hva som styrer våre handlinger. Dette følges opp med dyptgående reportasjer og kommentarer fra psykologer og atferdseksperter.

Eksempler på tema i løpet av sesongen er selvhjelp, følelsen av ekstase, kroppsspråk, beslutningstaking og det ukjente.
Dette er sesong 2 i serien "Vår aktive hjerne", og den er på i alt åtte deler. Sesong 1 ble sendt på NRK2 første gang høsten 2008.

Svensk dokumentarserie
Originaltittel: Hjärnstorm, sesong 2
Programleder: Henrik Fexeus
Produsert av SVT
Pressekontakt:Mette K. Skjong ), tlf: 23 04 20 33/90 18 38 38
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900