Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 20. september 2011 kl 20.45 Ibsens dramatiske kvinner: Fru Helene Alving fra Gjengangere

Et nett av løgner


Enkefru Alving og sønnen Osvald bruker løgn som overlevelsesstrategi i Ibsens "Gjengangere".

Enkefru Alving styrer herregården "Rosenvold" som en dronning, med uinnskrenket makt over mennesker og gods. Helene Alving har stålkontroll over alt hun hersker over. Hun har laget et glansbilde over en død drukkenbolt og rundbrenner av en ektemann (Kammerherre Alving) og et farlig nettverk av løgner for å beskytte kunstnersønnen Osvald mot fortidens grums.

Skjelletter i skapet
Osvald ble sendt hjemmefra tidlig, og når han nå kommer hjem er han dødssyk av arvelig syfilis. Gamle sannheter rulles opp, og både Osvald og moren hans ser hvordan løgn som overlevelsesstrategi slår tilbake med en kraft som river hele deres verdensbilde i stykker. Kirkens menn får skarp kritikk sammen med borgerskapets hyklerske regler om en pen fasade utad – koste hva det koste vil. Helene Alving leter etter "sannheten" i nye farlige samfunnskritiske skrifter fra utlandet. Ungdomskjærligheten Pastor Manders er dypt sjokkert.

Fra Fjernsynsteater til moderne Bangladesh
Vi møter flere tolkninger av Helene Alving i programmet. Henny Moan i Fjernsynsteatret fra 1978, Tordis Maurstad fra 1962, Frøydis Armand fra den moderne "Ibsenmaskinen", Juni Dahr med sin tolkning av Fru Alvings tale til Pastor Manders og en svensk og en dansk Fru Alving med Agneta Ekmanner og Ghita Nørby. I tillegg får vi glimt av en kinesisk oppsetning, og en fra Bangladesh.

Om serien
Hva er det med Henrik Ibsens kvinneskikkelser som har fascinert forskere, skuespillere og publikum over hele verden i mer enn 100 år? Hvorfor overrasker, sjokkerer og berører de oss fremdeles? Det er dette den nye serien om seks av de mest kjente skikkelsene fra Ibsens skuespill forsøker å gi svar på.

I NRKs arkiv finnes 20 Ibsen-oppsetninger fra 1961 til 2006 - noen av dem er blitt legendariske. Denne serien tar utgangspunkt i fjernsynsteaterets oppsetninger, ispedd klipp fra forestillinger fra en rekke andre europeiske, asiatiske og afrikanske land. Internasjonale forskere og regissører bidrar til å belyse disse sterke og utfordrende kvinnene, og vi møter kjente skuespillere som har gitt rollene liv.

Dokumentarserie i seks episoder.
Produsert av NRK 2011
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl, / 92403873
TV-seere kan henvende seg til NRKs Publikumsservice, 815 65 900