Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. august 2002 kl 20.10 Mannen som ble bjørnemor

Valentin, bjørnemor

Tre uker gammel mistet bjørnungen moren og må få tåteflaske av
Tre uker gammel mistet bjørnungen moren og må få tåteflaske av "bjørnemor" Valentin Pajetnov. Vi møter dem i dokumentaren "Mannen som ble bjørnemor". (Foto: Serguey Dubrovsky)
Et sted i dypet av de russiske skoger har en gruppe jegere skutt ei binne – og dermed er to bjørnunger morløse. De er bare tre uke gamle og kommer til å dø. Da er det at vitenskapsmannen Valentin Pajetnov tar dem til seg, men på én betingelse: De skal ales opp til å bli ville bjørner.

Dokumentaren ”Mannen som ble bjørnemor” tar oss med til den store Valdai-skogen, midtveis mellom St. Petersburg og Moskva. Valentin er biolog og kom til disse skogene for 20 år siden. Med ett for øyet – han ville studere bjørnene.

I Valdai-skogen, som også kalles Russlands vugge, har menneske og bjørn levd side om side i tusener av år. I dokumentaren opplever vi skritt for skritt hvordan Valentin aler opp bjørnungene på en slik måte at de ikke skal binde seg til ham. Og han lærer dem å frykte mennesket.

Tilbake til naturen
Slik legger Valentin grunnlaget for at bjørnungene skal få to i seg til å vende tilbake dit de kom fra.

For at de ikke skal bli vant til ham, skifter Valentin utseende når han kommer for å gi dem mat. Og han dekker seg til så mye som mulig, for at bjørnungene ikke skal bli vant til å få ferten av ham.

Vil Valentin lykkes med sitt prosjekt? Følg med til de dype, russiske skogene og se selv!

Fransk dokumentar innkjøpt fra TV2 / Danmark Programme Sales
Original tittel: Dans la Peau de l’Ours
Regi: Catherine Garanger
Produksjon: AMIP
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Tre uker gammel mistet bjørnungen moren og må få tåteflaske av ”bjørnemor” Valentin Pajetnov. Vi møter dem i dokumentaren ”Mannen som ble bjørnemor”. (Foto: Serguey Dubrovsky)
2. Bjørnunger i farta – i “Mannen som ble bjørnemor”. (Foto: Serguey Dubrovsky)