Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 31. desember 2003 kl 20.20 Hvem er Ernest?

Sprudlende Wilde-komedie

Kim Haugen og Mads Ousdal spiller hovedrollene i
Kim Haugen og Mads Ousdal spiller hovedrollene i "Hvem er Ernest"? (Foto: Leif Gabrielsen/Nationaltheatret)
Oscar Wildes klassiske komedie "Hvem er Ernest" gikk sin seiersgang på Nationaltheatret i nesten et år fram til i høst. På nyttårsaften byr NRK på en sceneoverføring av dette fyrverkeriet av en forestilling.

I Kjetil Bang-Hansens regi er "Hvem er Ernest?" blitt et visuelt og verbalt overflødighetshorn, med et topplag av komedieskuespillere anført av Kim Haugen, Mads Ousdal og Anne Marie Jacobsen.

Stykket ble en formidabel kritiker- og publikumssuksess og ble tatt av plakaten først etter en rekke ekstraforestillinger. Etter 79 forestillinger endte besøkstallet på hele 50.625.

Høydepunkt
Komedien med den uoversettelige originaltittelen "The Importance of Being Earnest" ble urframført i 1895 og anses for å være høydepunktet i Oscar Wildes forfatterskap. Her utleveres den dekadente overklassen gjennom tøylesløse opptrinn og verbale krumspring.

I sentrum for handlingen står ungkarene Algernon (Mads Ousdal) og John (Kim Haugen), to selvopptatte spradebasser som er travelt opptatt med livets absolutte bagateller. De skifter stadig identitet for å unnslippe gamle tanter, innpåslitne kreditorer og andre ubehagelige forpliktelser.

Dobbeltlivet fungerer upåklagelig helt til de begge havner på frierføtter. For hva skjer når damene faller for fiktive personer? Og hvem er egentlig denne Ernest?

Hedda-pris
Under norsk teaters store prisutdeling, Hedda, ble Kjetil Bang-Hansen i høst tildelt prisen for beste regi. I juryens begrunnelse het det: "Vedkommende får prisen for et fyrverkeri av en oppsetning. Lett og sprudlende som boblende champagne, og samtidig holdt i elegante og strenge tøyler som får replikkene til å slå gnister."

Også Anne Marit Jacobsen var nominert til Hedda-prisen for sin rolle som "dragen" i stykket, den fornemme Lady Bracknell, en tolkning som dessuten innbrakte henne Komiprisen.

De to dandyenes trofaste hovmestere blir begge spilt av Per Chr. Ellefsen, mens Anneke von der Lippe og Ulrikke Hansen Døvigen spiller de unge kvinnene. Marit Adeleide Andreassen er guvernanten, og i rollen som presten Chasuble møter vi Toralv Maurstad.

Komedie av Oscar Wilde
Sceneoverføring fra Nationaltheatret
Regi: Kjetil Bang-Hansen
Scenografi: John-Kristian Alsaker
Bilderegi: Stein-Roger Bull
Prosjektleder NRK: Bitte Monn-Iversen
I rollene: Kim Haugen, Mads Ousdal, Anne Marit Jacobsen, Per Chr. Ellefsen, Anneke von der Lippe, Ulrikke Hansen Døvigen, Marit A. Andreassen, og Toralv Maurstad
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51, 95 10 02 99