Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. desember 2000 kl 22.00 Dok22: Blå rikdom

Dok22: Blå rikdom (ttv)

NRK1 mandag 4. desember kl 22.00
Dok22: Blå rikdom (1:3)
Seriestart!

Fisk er mat, og mat er rikdom

Noen av verdens mest produktive økosystemer ligger under vann. De enorme naturressursene i innsjøer, elver og hav gir liv til millioner av mennesker, skaper arbeidsplasser til mange og rikdom til noen. Det finnes knapt et menneske på kloden som ikke har kjent smaken av den blå rikdommen. NRK1 viser i kveld det første av tre programmer om mennesket og fisken.

NRK og Universitetet i Bergen samarbeider om Blå rikdom, og programmene er produsert med deler av teamet som laget den prisbelønte dokumentarserien \"Vannets historie\". I \"Blå rikdom\" har programskaperne ønsket å fokusere på hvordan tilgang på fisk og sjømat har påvirket kulturer og menneskers liv og virke. Det er lagt vekt på å få fram kulturelle og økologiske sammenhenger. Serien skal også bidra til forståelse av hvordan verdens fiskeriressurser utnyttes. Og selv om programmene har et globalt perspektiv, er det naturlig å ta utgangspunkt i norsk fiskerinæring og norsk forskning og forvaltning.

Skjebnefellesskap
Fisk er mat, og mat er rikdom. Denne erkjennelsen har knyttet mennesker og fisk sammen i et evigvarende skjebnefellesskap. Vi har utviklet redskaper og bygget båter store som fjell. Vi har trosset vær og vind, og satt livet på spill på havet. Alt for å få tak i fisken. Vi har slåss om retten til å fiske, og bedt til gudene om hjelp når den forsvant. Fisken i elver, innsjøer og hav har formet livene våre og påvirket samfunn og kulturer.

- Vi viser 5-6 reportasjer i hvert program, og vi har gjort opptak over hele verden, forteller regissør Terje Dale. - Vi har vært på tradisjonelt fiske på Cook Islands og fisket ansjos i Peru. Vi har møtt fiskerkvinner i Ghana, besøkt Victoriasjøen i Kenya, Mekong-deltaet i Vietnam og Great Barrier Reef i Australia. Vi tar også seerne med til Kina, Italia, Kasakhstan, Japan, USA og selvfølgelig Norge.

Et meningsfylt liv
Det første programmet i serien dokumenterer naturressursene i elver, innsjøer og hav, og viser at den blå rikdommen ikke bare handler om mat og penger, men også om menneskers muligheter for å leve et meningsfylt liv. Vi møter fiskerne på øyen Mitiaro i Stillehavet og fisker etter papegøyefisk på korallrevene der. Vi møter karaokesyngende fiskere på Mekongelven i Vietnam og forteller historien om torskens vei fra havet i Lofoten til restaurantbordet i Italia. Vi møter også indianere ved Columbia og Snake River i USA som kjemper for å beholde retten til fisken i elvene.

NRK1 mandag kl 22.00
Blir også sendt tirsdag i NRK2

Dokumentarserie fra NRK Hordaland
Prosjektleder/regi: Terje Dale, mobil 91532430
Regi: Nils Arne Sæbø
Manus: Svein Haaland
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956, (anne.bekkevold@nrk.no)
http://www3.nrk.no/distrikt/hordaland/riksprogram/217 763.html
Bilder
1.Den sjeldne og meget gode kokoskrabben på øya Mitiaro i Stillehavet. (Foto: Terje Dale)
2.Kommentarskriver Svein Haaland på Mitiaro. (Foto: Terje Dale)
3.Danseoppvisning ved \"One foot Island\" på Aitutaki. (Foto: Terje Dale)
4.Tangate Rouru, den dyktige ålefangeren på Mitiaro. (Foto: Terje Dale)
5.En fiskefamilie på Mitiaro. (Foto: Terje Dale)
6.Tunfiske utenfor Mitiaro. (Foto: Svein Haaland)
7.Mekongdeltaet i Vietnam. (Foto: Svein Haaland)
8.Fisk til henging i Lofoten. (Foto: Svein Haaland)