Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. mai 2009 kl 19.55 Trond Kirkvaag: Komplett komiker

Elsket av alle

Trond Kirkvaag begynte i NRK som 22-åring i 1968. (Foto: NRK)
Trond Kirkvaag begynte i NRK som 22-åring i 1968. (Foto: NRK)
Trond Kirkvaag begynte som 22-åring i NRK, i 1968. Han var en av Norges aller beste komikere, elsket av alle og av flere generasjoner. Hans produktivitet og kreativitet var enorm, noe dokumentaren "Komplett komiker" gir innblikk i.

Andreas Diesen har laget dette portrettet. - Å framstille Trond Kirkvaags komikervirke på en time, er som å fortelle norgeshistorien på fem minutter, sier Diesen. - Vi kunne minst ha laget et helaftens program. Seere i alle aldre elsket ham. Alle hadde et forhold til ham, og uansett hvilke innslag man velger, vil det være noen som etterlyser nettopp sin favoritt.

Andreas Diesen var også en god kollega og venn av Kirkvaag, og han var en av dem som møtte Trond på hans første arbeidsdag i 1968.

Barndomsvennen
Med i programmet er barndomsvennen Per Christian Bjørnstad som forteller om hvordan han og vennekretsen opplevde Trond. En Trond som var morsom og flink på skolen, men som hatet matte.

– Trond forberedte seg alltid godt, han hadde en seriøs tilnærming til faget sitt. Samtidig misunte han andre som hadde "ordentlige" jobber fordi han mente det var viktigere. Men nå som vi alle vet hvor viktig humor og latter er, tenker vi at Trond hadde kanskje en av de aller viktigste jobbene, sier Bjørnstad.

Fantastisk kroppsteknikk
Flere av Tronds venner og kolleger fremhever komikerens unike kroppsteknikk og fysiske beherskelse. Jon Skolmen, som var makker med Trond i mange år, mener Trond hadde en "vidunderlig kroppsteknikk". Det samme fremhever Knut Lystad.

Så hadde også Trond en forkjærlighet for stumfilm og for Charlie Chaplin. En genre hvor kroppens mimikk er det avgjørende fordi talen ikke er med.

Parodiens mester
Det er imidlertid parodiene Trond er aller mest kjent for, i tillegg til Brødrene Dal- og KLM-seriene. Trond parodierte de mest fremtredende mennesker på en perfekt måte.

Dan Børge Akerø hadde sin serie Lørdan, og dit "kom" Einar Førde, en av Tronds favoritter. Trond tok selveste fjernsynskjøkken-dronninga på kornet, Ingrid Espelid Hovig, som han også elsket å parodiere. Hvem husker vel ikke replikken "så juksar me litt"!

I serien Showtalk fra 2000 var Trond talkshow-vert og hadde en rekke fremtredende "gjester" på besøk. Hit "kom" blant andre Tor Erling Staff, Vidar Theisen, Yngve Haagensen, Toralv Maurstad som Georg Anker Hansen fra Hotel Cæsar, og ikke minst Kåre Valebrokk i duell mot Einar Førde. Alle mesterlig parodiert av Trond Kirkvaag. Over en million seere fulgte Showtalk.

Montreux-rekord
Trond Kirkvaag er fortsatt den komikeren i verden som har mottatt flest Montreux-priser. Han og Jon Skolmen vant hele tre priser i 1976 for "The Nor Way to Broadcasting", Gullrosen, Chaplin-prisen og Pressens pris. Guttene var overveldet og mente at ingenting kunne toppe dette. Roald Øyen hadde regien.

Mange flere priser hedret Trond, både før og etter 1976.

Nytt kapittel
Etter suksessen med Montreux-programmet fant Trond nye makkere. Knut Lystad og Lars Mjøen herjet på radio, og Trond hadde hørt tospannet der. Knut og Lars takket ja til å samarbeide med Trond på tv, og programmet Nynytt kom på luften.

Trioen holdt trofast sammen de neste 30 årene, og produserte seermagneter som Brødrene Dal og KLM.

– Vi satt hjemme hos meg og skrev og snakket i munnen på hverandre i 30 år, forteller Lars Mjøen.

Trotto Libre
I 1996 hadde Trond funnet nok en ny makker som han hadde det mye moro med, nemlig Otto Jespersen. Sammen lagde de serien Trotto Libre hvor figurene Skræmmer’n og Jacob Winche-Lanche var Tronds mest fremtredende karakterer. Også de ble elsket av det norske folk.

Vennene fikk kremen
Trond var morsom på tv. Men Trond var enda morsommere privat.

– Vi som var vennene hans, fikk kremen av Tronds humor. Kameraene var slått av og Trond var enda mer i sitt ess enn med lyd, lys og kamera.

Programmet er sendt tidligere

Egenprodusert underholdning (2008)
Ved Andreas Diesen
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956, 90158212
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no