Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 17. mars 2005 kl 19.55 Typisk norsk

Språk og identitet

Programleder Petter W. Schjerven forteller om sammenhengen mellom språk og identitet. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Programleder Petter W. Schjerven forteller om sammenhengen mellom språk og identitet. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Hvordan du snakker forteller mye om hvem du er og hvor du bor. Språk er en del av vår identitet. Det er forskjell på sossespråk og raddisspråk, og homsene har sitt eget vokabular. Dessuten: Hva er Norges styggeste dialekt?

Når vi snakker med andre, gjør vi hele tiden bevisste og ubevisste vekslinger og valg i måten vi uttrykker oss på. Vi snakker ikke på samme måten til besteforeldre som til venner. Måten man uttrykker seg på, sier derfor noe om hvem du er og hvilken posisjon du har.

Arbeiderbevegelse vs åsen
Trond Kirkvaags figur Jacob Winche-Lancke er en ekstremvariant av en vestkantsnobb, og han snakker helt forskjellig fra f.eks. Tron Øgrim, radikaler med et enda mer radikalt språk. Men snakker de egentlig troverdig? Rune Gerhardsen har synspunkter på den politiske sjargongen.

Homsespråk
Det homofile miljøet har også en egen måte å uttrykke seg på. Det er blant annet en stor forskjell på homsespråk og "skrullespråk", noe Blikk-redaktør Christian Bjørnæs forteller mer om.

Stygg dialekt
Lokalpatriotismen blomstrer når Norges styggeste dialekt skal kåres. Uten å røpe for mye kan vi si at det er et par gjengangere i folks oppfatninger av hva som er landets styggeste dialekt. Verken bergensk, trøndersk eller Østfold-dialekten henger særlig høyt. Hvem får den tvilsomme æren av å bli kåret til Norges styggeste dialekt?

Ukens gjest er mannen som uttaler "det" med t-endelse og ellers bestreber seg på å snakke slik at folk forstår det. Carl I. Hagen, selvfølgelig. Han har bestemte oppfatninger av hva han ville ha utrettet dersom han var språkminister for en dag.

Om serien
Språk er makt. Språk er identitet. Språk er kultur. Kort sagt: Språk er viktig. Programleder Petter Schjerven er tilbake med åtte nye episoder med og om det norske språket. Nyttig og unyttig informasjon, veiledning, statistikk og pussigheter presenteres i tematiske sammenhenger. Språkendring, språk og identitet, norsk i forhold til andre nordiske språk, musikk i språket og språk og makt er blant emnene som belyses.

Innkjøpt dokumentarserie fra Dropout Productions (2005).
Programleder: Petter W. Schjerven
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79)
Vises også i Nett-TV.