Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. oktober 2004 kl 21.35 Sopranos

Uønsket gjest

Carmela Soprano (Edie Falco) holder selskap for sin far Hugh (Tom Aldredge) på hans 75-årsdag. (Foto: HBO)
Carmela Soprano (Edie Falco) holder selskap for sin far Hugh (Tom Aldredge) på hans 75-årsdag. (Foto: HBO)
Carmela inviterer til stort grillselskap på sin far Hughs 75-årsdag. Men uenighet om gjestelisten kaster en skygge over begivenheten. Jubilanten forlanger nemlig at Tony blir innbudt til feiringen.

Egentlig skulle selskapet være en overraskelse for jubilanten, men onkel Junior sørger for å avsløre hemmeligheten. – I vår alder er det overraskelse nok å våkne opp i live om morgenen, sier han til Hugh.

Tony står i utgangspunktet ikke på gjestelisten, men Carmela gir motstrebende etter når Hugh insisterer på at han skal inviteres. Også Carmelas snobbete mor er svært lite begeistret for at Tony kommer - hun frykter at han vil gjøre et særs uheldig inntrykk på hennes kultiverte italienske venner.

Misunnelig fetter
Tonys fetter og barndomsvenn Tony Blundetto besluttet seg etter 15 år i fengsel å holde seg på den riktige siden av loven, til sine gamle kumpaners store skuffelse. Men nå settes viljestyrken hans på harde prøver. Ikke minst føler han en voksende misunnelse over Tony Sopranos status og rikdom. Når han blir forespurt om å gjøre en "frilansjobb" for mafiabossen Carmine, blir han sterkt fristet til å ta imot tilbudet

Om serien
Sopranos er en av de siste tiårenes største tv-suksesser. Serien har vunnet flerfoldige priser, og ble i år nominert i hele 20 kategorier i Emmy-utdelingen, tv-bransjens svar på Oscar-prisen. Serien stakk av med det gjeveste trofeet, prisen for beste dramaserie. Michael Imperioli fikk prisen for beste mannlig birolle og Drea de Matteo for beste kvinnelige birolle. I tillegg ble den nest siste episoden i sesong 5 tildelt prisen for beste manus.

Handlingen er lagt til New Jersey, like ved New York. Dette er kjerneområdet for Tony Soprano og hans familie, både i privat og profesjonell forstand. Tony strever med å holde rivaliserende gjenger unna, samt å opprettholde en skjør maktbalanse innad i sin egen gruppe. Myndighetene er stadig i hælene på Tony, men foreløpig har han lykkes i å holde dem unna.

Samtidig må han forsøke å være en god og ansvarlig ektemann, noe han har hatt mindre hell med den siste tiden. Kona Carmela har flyttet ut, og sønnen A.J. bor sammen med henne. Søsteren Janice er et stadig irrritasjonsmoment, så det er kanskje ikke så rart at Tony har hatt behov for å lufte sine frustrasjoner hos psykiateren Dr. Jennifer Melfi.

Amerikansk dramaserie (2004)
Originaltittel: The Sopranos (sesong 5)
Episodetittel (8:13): Marco Polo
Produsert av HBO
I de viktigste rollene: James Gandolfini (Tony Soprano), Lorraine Bracco (Dr. Jennifer Melfi), Edie Falco (Carmela Soprano), Christopher Moltisanti (Michael Imperioli), Drea De Matteo (Adriana La Cerva), Dominic Chianese ("Junior" Soprano), Steven van Zandt (Silvio Dante), Tony Scirico (Paulie Walnuts), Jamie-Lynn Discala (Meadow Soprano), Robert Iler (Anthony Soprano jr).
Presseansvarlig: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79,LENKER
  • Hjemmeside