Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. desember 2009 kl 21.10 Kalamestiya - fem år etter tsunamien

Den gamle mannen og den nye landsbyen

Liveris (85) overlevde tsunamien ved å binde seg fast til et tre. Nå bor han igjen på stranden, mens resten av landsbyen er bygget opp lenger inne på land.  (Foto: Sverre Krüger)
Liveris (85) overlevde tsunamien ved å binde seg fast til et tre. Nå bor han igjen på stranden, mens resten av landsbyen er bygget opp lenger inne på land. (Foto: Sverre Krüger)
Sverre Krüger har siden den store tsunamien rammet for fem år siden, fulgt gjenoppbyggingen av en liten landsby, Kalametiya, på Sri Lanka. I alle disse årene har NRKs erfarne dokumentarist hatt tett kontakt med Liveris og andre fiskere, deres koner og barn som bodde der.

Inntil 26. desember 2004 bodde 80-årige Liveris sammen med om lag 100 mennesker i fiskerlandsbyen Kalametiya, på sør-øst kysten av Sri Lanka. Under palmerekkene ved stranda, og med båter og fiskeredskaper like inntil de små husene hadde han levd hele sitt liv.

Liveris kjente havets luner bedre enn noen annen, og han så at det oppførte seg merkelig. Like før tsunamien veltet inn over Kalametiya, bandt han derfor seg selv til et tre bak huset han bodde i. Huset, det eneste av mur i landsbyen, stod imot. Liveris berget livet, mens landsbyen ble totalt knust av havet, og mange forsvant i bølgene.

Dro tilbake
-Jeg hadde bodd hos Liveris året i forveien, og vært med ut på fiske med både ham, med Manoj, Senake, Bana og andre fiskere, forteller Krüger. - Ei uke etter tsunamien dro jeg med kamera til den totalt ødelagte landsbyen. Det endte med dokumentaren "Fiskeren, landsbyen og kjempebølgen" som ble vist i NRK1 noen uker senere.

-Siden den gang har jeg hvert eneste år besøkt Liveris og folkene rundt ham. Jeg har dokumentert gjenoppbyggingen av Kalametiya, som er blitt til en ny landsby ved navn Minsiripura. Mange gode krefter tok del i arbeidet. Mye har gått bra, men også mye trist har skjedd underveis i forflytningen mellom det gamle liv under palmene på stranda, til den mer urbane tilværelsen i murhus mellom vanlige gatenett.

Et lærestykke
-Eksempelet er et svært egnet tilfelle for å evaluere hvordan internasjonalt og nasjonalt hjelpe- og gjenoppbyggingsarbeid bør foregå når katastrofen rammer. Her er et vidt spenn av erfaringsområder både på mentale, materielle og økonomiske områder.

Livet går videre
Liveris bor fortsatt på stranda, men han klarer ikke med de nye båtene, og han vasker seg ikke lenger med vann fra lagunen innenfor. For der er de fortsatt, sier han, de sjelene som ikke ble funnet etter tsunamien.

Ellers er det meste i livet hans som før, han steller sitt banantre og er like begeistret hver gang en påfugl bruser med fjærene i fuglereservatet rundt huset hans.

Norsk dokumentar, 2009
Produksjon: Sverre Krüger
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900