Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 27. oktober 2004 kl 23.10 Lydverket

Politisk engasjerte artister

Manic Street Preachers er bandet som ikke nøler med å bruke politiske uttalelser i sine tekster. (Foto: Sony Music)
Manic Street Preachers er bandet som ikke nøler med å bruke politiske uttalelser i sine tekster. (Foto: Sony Music)
Manic Street Preachers fnyser av det politiske engasjementet til band som U2, Travis og Coldplay, mens gutta i Gatas Parlament er glade for alle politiske engasjementer. I hvertfall så lenge de samsvarer med deres egne røde holdninger. Denne uken handler det om musikk og politikk i Lydverket.

Lydverket har møtt låtskriver Nicky Wire i det millionselgende politiske bandet Manic Street Preachers, i deres studio i Cardiff, Wales. Med fem års universitetsutdannelse med fokus på politikk, er det ikke rart at tekstene hans er både politiske og samfunnskritiske. Han poengterer at politikk ikke er sort/hvitt, og til Lydverket hadde han ikke pene ting å si om U2, Coldplay, Travis og Green Day som han beskylder for å være både falske og ensidige. Mest opptatt er han av å bli kvitt folks ignoranse.

Sensur
Låttekster har en egen evne til å gjøre politikere redde og sinte. De har en evne til å la artister provosere og få oppmerksomhet. Ikke minst har de en evne til å forarge samtidens moralister og andre som sitter og styrer hva som til enhver tid er for støtende til ikke å bli spilt på tv og radio.

I denne sendingen ser vi nærmere på låter som er forsøkt stoppet og også blitt stoppet. Fra Beatles, via NWA til Espen Beranek Holms' "Dra te’ hælvete" .

Gatas Parlament
I 1994 ga Gatas Parlament ut anti EU-låten "Autobahn Til Union", og ble dermed det første bandet som ga ut en raplåt på norsk. Siden den gang har bandet vært av de mest uttalte politiske gruppene her i landet. Fokuset på ideologi har ikke blitt mindre etter at Gatas Parlament har gått fra å være en duo bestående av brødrene Aslak og Elling Borgersrud, til en trio med den svært så radikale DJ-en og rapperen Don Martin på laget.

Deres første plate kom ut i 2002 og hadde tittelen "Holdning over Underholdning", noe som også har vært gruppas motto siden de begynte med hip hop for over ti år siden. Og tekstene har alltid vært svært preget av medlemmenes kommunistiske holdninger.


Lydverket ble med gutta på innspilling av nok en Amerika-fiendtlig video, og som ventet dukket selvfølgelig politiet opp.

I tillegg så mimrer vi i denne sendinga ved å ta en titt i NRKs omfattende arkiv. Der florerer eksemplene på artister som har blandet musikk og politikk; fra Madonna om miljøvern til Morrissey om monarki.

Egenprodusert magasinsending fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10, ,
Vises også i Nett-TV.




LENKER
  • Les mer