Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 11. februar 2001 kl 20.10 Lonely Planet: "Outback Australia"

Lonely Planet: \"Outback Australia\" (t)

NRK2 søndag 11. februar kl 20.10
Lonely Planet (10:13)

På ville veier i Australia

Tre firedeler av det australske kontinentet er villmark, og bare ti prosent av dette svære området er bebodd. Det er et av de tynnest befolkede og mest forrevne landskaper i verden. Den reisende reporter Ian Wright tar oss med på ville veier i Australia.

Ian Wright starter i nord, i byen Darwin hvor de fleste reisende møtes før trekkingen gjennom ødemarken. Herfra drar han videre til Katherine hvor aboriginerne, Australias urinnvånere, avholder en kultur- og sportsfestival. Underveis møter Ian en \"flygende\" prest.

Neste stopp er Alice Springs, hvor Ian ser på aboriginsk kunst og får prøve hvordan det er å arbeide på kvegfarm som dekker nesten 150.000 hektar. Etter alt det harde arbeidet velger Ian den mest luksuriøse måten å reise på, nemlig å sveve i en varmluftsballong over Alice Springs.

Sørvest for Alice Springs ligger Australias mest berømte naturlige landemerke, Ayers Rock, som nå er kjent som Uluru. Området var hjemsted for Anangu-folket i tusenvis av år. Men etter at stedet er blitt en turistattraksjon, finnes det bare noen få spredte samfunn igjen.

Herfra følger Ian Tanami-ruten som forbinder Alice Springs og Hall Creek i den vestlige delen av Australia. Underveis gjennom ørkenen tar Ian en avstikker til Broome som ligger ved kysten. Om natten ser han lys som reflekteres på en mudderslette, et naturfenomen som er kjent som \"trappen til månen\". Ian får også prøve seg som bartender i en bar for ungkarer og gamle jomfruer.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg frem i verden på. Også de prisbelønte tv- programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

NRK2 søndag kl 20.10
Sendt 20.11.99

Fakta - innkjøpt
Originaltittel: Lonely Planet
Produksjon: Pilot Production (1998)
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf. 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
Ian Wright besøker blant annet en aboriginsk kulturfestival.