Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 2. juli 2006 kl 21.25 Hovedscenen: Celli

Cellist-oktett og siste dans

Ballettdanseren Jahn Magnus Johansen (38) tar farvel med dansen etter en omfattende karrière i utlandet (her med Enrichetta Cavallotti). Vi møter ham i
Ballettdanseren Jahn Magnus Johansen (38) tar farvel med dansen etter en omfattende karrière i utlandet (her med Enrichetta Cavallotti). Vi møter ham i "Hovedscenen". (Foto: Erik Berg, DNO)
På "Hovedscenen" lyder skjønn musikk fra en gammel kanonhall på Løren i Oslo – åtte av Norges fremste cellister har dannet ensemble. I andre del av kveldens sending møter vi Jahn Magnus Johansen – førstedanser ved nasjonalballetten i Nederland de siste ti årene – som tar farvel med dansen.

Arild Erikstad i "Hovedscenen" presenterer åtte av landets fremste cellister i visuelt spennende omgivelser, nemlig fra Kanonhallen på Løren i Oslo. Den unge billedprodusenten Kim Strømstad har regien, og det er Øystein Birkeland – også på cello – som leder ensemblet.

- Jeg opplevde dem første gang da de var på turné med Rikskonsertene, forteller Arild Erikstad. Musikken er faktisk skrevet for åtte celli, legger han til, og det er to verker henholdsvis av Arvo Pärt og Heitor Villa-Lobos vi får høre.

Jahn Magnus Johansen tar farvel
Marit Lie møter ballettdanseren Jahn Magnus Johansen i Amsterdam mens han forbereder sin avskjedsforestilling etter ti år som førstedanser ved nasjonalballetten i Nederland.

Er man mannlig danser på dette nivået, er det normalt at pensjonsalderen setter inn ved 38 år. I portrettet følger vi også Johansen – som er sønn av NRKs tidligere utenriksmedarbeider Jahn Otto Johansen – på ballettscener i Europa, USA, Canada og Japan.

Programmer sendt tidligere.

Egenproduserte musikkprogram fra NRK Kultur (2005)
Programleder: Arild Erikstad, Marit Christina Lie
Prosjektleder: Morten Thomte, Arild Erikstad
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57