Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. november 2003 kl 23.15 Migrapolis

Guds mann

Øystein Spilling er kapellan i Jeløya kirke utenfor Moss (Foto: NRK)
Øystein Spilling er kapellan i Jeløya kirke utenfor Moss (Foto: NRK)
Er presten autoritet, veileder eller tjener? I dagens Norge finnes det mange slags prester, og de definerer sin rolle forskjellig.

Øystein Spilling er kapellan i Jeløya kirke utenfor Moss. Han ser seg først og fremst som en formidler og tolker av Guds ord. Av og til er det en uhyre vanskelig jobb. For eksempel synes han det er vrient å svare på hvorfor Gud tillater all lidelsen i verden. Reporter Thanh-Tam Ngo bringer dette spørsmålet til presten fordi han ofte er blitt spurt om det av sine barn. Presten har ikke noe klart svar, men han viser til håpet og gleden som ligger i oppstandelsen etter lidelsen.

I likhet med de andre prestene oppsøker han også sine sognebarn. Pasientene på sykehjemmet er som gamle venner, forteller han. Mange av dem har han fulgt lenge.

Imam på Grønland
Syed Ikram Jilani er imam i World Islamic Mission på Grønland i Oslo. Han leder bønnen, underviser i Koranen og har klare meninger om hvordan muslimer bør oppføre seg. En viktig del av jobben hans er å gi råd til folk i menigheten når de oppsøker ham på kontoret. Han driver dessuten idrett sammen med muslimske ungdommer – det er en måte å få en viss innflytelse på, forteller han reporter Rajan Chelliah.

Imamen lærer blant annet ungdommene sexualmoral; sex er helt forbudt utenom ekteskapet, sier han. Han mener selv at hans innflytelse er begrenset, men ungdommene vi snakker med hevder at han helt klart er en viktig autoritet.

Hinduprest på Ammerud
Sivasri-T. Panchadcharakurukal er hinduprest fra Sri Lanka og bor i et tempel på Ammerud. Der har han en liten hybel. Han er kommet til Norge uten familie for å tjene hinduenes guder akkurat her i et par år. Han er vant til å reise rundt i verden som Guds tjener og ble prest helt selvfølgelig fordi han er av prestefamilie.

Hindupresten maler ansiktet og bærer ørepynt. Han forklarer reporter Marianne Tveit at han skal være som en tjenende kvinne for Gud. Hans feminine utseende symboliserer hans vilje til det. Han er seremonimester for alle hinduene i menigheten, men han bestemmer ikke hvordan de skal leve.


Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83