Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 27. juni 2001 kl 22.00 Cityfolk: Malmø

Åtte nye bybesøk

Miljøarbeider Diabaté Dialy-Mory fra Senegal er kjent som
Miljøarbeider Diabaté Dialy-Mory fra Senegal er kjent som "Dallas" på drabantbyskolen Rosengård i Malmø. (Foto: Markus Lindgren, SVT)
Den europeiske serien Cityfolk er tilbake med åtte nye portrettsprogrammer fra like mange byer: Malmø, München, Rovaniemi, Salzburg, Setubal i Portugal, Reykjavik, Amsterdam og Drammen.

Cityfolk har sitt utgangspunkt i et nederlandsk suksesskonsept som heter Urbania. Det produseres av en flerkulturell programavdeling i den nederlandske allmennkringkasteren NPS, som tidligere i år scoret høyt med konseptet, da den ble tildelt Prix Europa 2001 for beste flerkulturelle program.

NRK Østlandssendingen er med sin Migrapolis-redaksjon medlem i sammenslutningen av flerkulturelle redaksjoner i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Her har NRK de to siste årene vært medprodusent i Cityfolk, som nå er på lufta i sin fjerde sesong. I fjor bidro Norge med et portrettprogram fra Oslo, nå står Drammen for tur.

Starter i Malmø
Denne sesongen skal vi først til Sverige og Malmø. En av dem vi møter der er "Dallas", miljøarbeideren på drabantbyskolen Rosengård der bare 11 av 1200 elever ikke har minoritetsbakgrunn. Selv er han tibarnsfar og mener at samfunnet får den ungdommen det fortjener. Gir man ikke barna en sjanse til å integrere seg, så blir de kriminelle. Da må skolen og myndighetene takke seg selv. ”Dallas” finner styrke til å gjøre en god jobb gjennom islam. På kveldene jobber hans som boksetrener for ungdom i Malmø.

Vi møter også en småbarnsmor som er stand-up-komiker, med andre ord en jente med noe helt annet enn en 9-4 jobb. Utfordringen er blant annet å skulle opptre for et svært ulikt publikum fra gang til gang. Vi følger med når hun skal underholde et publikum som viser seg å være langt eldre enn det hun har forberedt seg på.

Komisk er det også med ektemannen som klarte å holde sin analfabetisme skjult for kona. Men da sønnen fikk problemer med å lese og skrive på skolen, la faren alle kortene på bordet. I det minste fikk kona da en god forklaring på hvorfor han aldri sendte postkort når han var ute på forretningsreise.

Utvekslingsprogram
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf. 22 80 82 50
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Miljøarbeider Diabaté Dialy-Mory fra Senegal er kjent som "Dallas" på drabantbyskolen Rosengård i Malmø. (Foto: Markus Lindgren, SVT)