Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 12. mars 2005 kl 22.20 Fakta på lørdag: Riksmeklingsmannen

Mekling på overtid

Portrett av tidligere riksmeklingsmann Reidar Webster. (Foto: Theodor Kristensen)
Portrett av tidligere riksmeklingsmann Reidar Webster. (Foto: Theodor Kristensen)
I mer enn tre tiår virket Reidar Webster som riksmeklingsmann, og hver vår har den stilfulle balansekunstneren vært framtredende i nyhetsbildet. I fjor meklet han for siste gang, og et fjernsynsteam fikk følge ham gjennom hele prosessen. 1. januar i år gikk han av med pensjon, 70 år gammel.

En riksmeklingsmann befinner seg alltid mellom barken og veden. Reidar Webster vet mye om det som ikke kommer opp til overflaten, men som er av vital interesse. I det klassiske oppgjøret mellom LO og NHO blir man aldri enige. Ikke uten hjelp av riksmeklingsmannen.

Frode Myhra Skogs dokumentar gir oss innblikk i fenomenet lønnsoppgjør og er en reise under overflaten. Men mest er den et portrett av riksmeklingsmann Reidar Webster.

Karneval og mekling
Få forbinder nok Reidar Webster med annet enn de årlige lønnsoppgjørene. De fleste har nok glemt at han var samba-general under karnevalene i Oslo på 1980-tallet. Iblant var han også synlig blant publikum på Kalvøyafestivalen.

"Han spiller en rolle," forteller Ingeborg Webster, gift med hovedpersonen, i dokumentaren: "Jeg synes Reidar er en ganske flink skuespiller. Tror han kunne gjort det bra som det."

Selv sier han: "Det er snakk om å skape en figur. Men det er en helt annen del av jobben. Hvis jeg tør, så mekler jeg veldig åpent og blir veldig personlig. Det er min natur."

Yngve og Karl
På 80-tallet gikk meklingene ofte langt på overtid. Det var en langt tøffere tid: "Jeg har vært oppe i 63 timer uten søvn på det verste," sier Reidar Webster.

1986 var året da alt gikk galt, og meklingen brøt sammen. Lederne i arbeidslivet klarte ikke å snakke sammen. Arbeidsgiverne kjørte en tøff linje og startet lockout mot LO. Mer enn hundre tusen arbeidere ble sperret ute fra arbeidsplassene sine. Senere fulgte nedgangskonjunktur, og den høyeste arbeidsledigheten på et halv århundre var et faktum. I dokumentaren forteller Yngve Hågensen og Karl Glad om meklingene med Reidar Webster.

Terrorbalanse og kald krig
Vi følger Reidar Webster gjennom lønnsoppgjør og mekling på overtid våren 2004. Hva er det riksmeklingsmannen gjør der inne på sitt kontor, når to parter plutselig blir enige – i siste liten?

Et lønnsoppgjør er nesten som den kalde krigen. Partene er dypt uenige, men streiketrusselen – terrorbalansen – gjør at de som regel finner det best å inngå en avtale i siste liten.

Norsk dokumentar (2005)
Produsert av: Frode M. Skog
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57