Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 6. november 2004 kl 21.55 Fakta på lørdag: Det siste øyrådet

Fra kollaps til suksess

SVTs Robinsonekspedisjonen fra fiasko til suksess i en dokumentar av Folke Rydén.  (Foto: SVT)
SVTs Robinsonekspedisjonen fra fiasko til suksess i en dokumentar av Folke Rydén. (Foto: SVT)
En dokumentar om SVTs Robinsonekspedisjonen følger den dramatiske utviklingen av programmet gjennom syv år og speiler det som er en av vår tids merkeligste mediefenomen.

Etter sendestart begikk en av deltagerne selvmord. Underholdningssjefen ble tvunget til å gå av. Vi snakker om Robinsonekspedisjonen, Sveriges Televisjons reality-serie som i dag er en av selskapets store hits. Året 1997 var Robinsonekspedisjonens annus horribilis – syv år senere er det som startet som et mistak, omgjort til en verdenssuksess.

Hva skjedde?
Fra fiaskostempel til store seerframganger. Fra laber interesse til mediehysteri.

Programmet måtte tåle avisslakt. I dag brer feterte Robinson-stjerner seg utover sidene i svensk bulevardpresse hver uke.

Hva er forklaringen?

Perfekt konsept
SVT har vært det av NRKs nordiske søsterselskaper som svarte på utfordringen fra de kommersielle kanalene om å lage en reality-serie for familien. Selskapets underholdningsavdeling etterlyste et programkonsept som kunne få med ungdommen ut av studio, som kunne appellere til familien og samtidig utspilles et i eksotisk miljø.

Idéen med Robinson Crusoe og den øde øya så ut til å være prefekt, men veien fra skipbrudd til suksess viste seg å være like kronglete som i den originale historien.

Denne SVT-dokumentaren går bak kulissene og forteller hva som hendte internt i selskapet i forbindelse med den skandaleombruste starten på serien.

På hengende håret
Så å si hele SVT ble påvirket av bråket omkring Robinson i 1997. Blant annet framkommer det at SVTs ledelse var på nippet til å gi etter for ytre og indre press og legge ned programmet da det stormet som verst.

Men Robinsonekspedisjonen ble reddet gjennom en hemmelig avstemning. Beslutningen var avgjørende for å endre synet på hva public service-tv også kan være, og den beredte grunnen for reality-genren som god tv-underholdning.

Svensk dokumentar (2004)
Originaltittel: Det sista örådet
Produsert av: SVT Aktualitetsavdelningen
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57