Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 29. desember 2001 kl 22.15 Presidenten

Et døgn i Los Angeles

Presidenten (Martin Sheen) og hans følge drar på et hektisk besøk til Los Angeles.
Presidenten (Martin Sheen) og hans følge drar på et hektisk besøk til Los Angeles.
Presidenten og flere av hans nærmeste medarbeidere drar på en lynvisitt til Los Angeles med et kobbel av journalister i hælene. Anledningen for besøket er en veldedig innsamlingsaksjon som er igangsatt av en mektig filmprodusent.

Filmprodusenten (Bob Balaban) står i spissen for en veldedighetsinnsamling spekket med stjerner (blant andre Jay Leno, som spiller seg selv). Men nå truer han med å skrinlegge det hele hvis ikke presidenten går åpent ut mot et lovforslag som vil forby homofile i det militære. Presidenten vil helst forbigå hele lovforslaget i stillhet, men filmprodusenten akter å få mest mulig blest rundt saken.

Josh har helt spesielle forventninger foran besøket i Los Angeles. Han har nemlig fått vite at valgkampanjelederen Joey (Marlee Matlin) også er i byen, og han er svært ivrig etter å møte henne igjen.

Mens presidenten er bortreist, gjør stabssjef Leo sitt beste for å holde fortet hjemme i Washington. Han får store problemer med den egenrådige visepresidenten, som truer med å stemme mot presidenten i en viktig votering i Senatet.

Om serien
"Presidenten" (The West Wing) vant hele ni priser under Emmy-utdelingen i september 2000 og ble dermed den mestvinnende produksjonen i prisens historie. Serien hadde premiere i USA høsten 1999 og er blitt en braksuksess både blant kritikerne og publikum i hjemlandet. Sesongstarten sist høst ble fulgt av hele 38 millioner seere og var det mest sette programmet denne uken over hele USA.

I "Presidenten" følger vi presidenten (Martin Sheen) og hans lojale stab i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm - bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er presidentens nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Han har ingen overdreven respekt for presidenten, men forsvarer ham i utad i ett og alt.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford), en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid skaper han ofte høye bølger med sine sterke meninger.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun arbeider for kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff), som er en uformell fyr med en kynisk sans for humor.

Sam Seaborn (Rob Lowe), Tobys nestkommanderende, har to interesser: Politikk og kvinner. Han utformer med letthet engasjerte erklæringer og taler for presidenten, men detaljene er ikke hans sterke side.

Mandy Hampton (Moira Kelly) er presidentens markedssjef. Hun er en meget begavet politisk rådgiver med tusen jern i ilden og snakketøyet på høygir. Hun og Josh har tidligere hatt et forhold.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51

Bilde
Presidenten (Martin Sheen) og hans følge drar på et hektisk besøk til Los Angeles.